Coreea de Nord a lansat alte două rachete balistice: „Este o justă răzbunare”

Coreea de Nord a lansat alte două rachete balistice: „Este o justă răzbunare”

Coreea de Nord a lansat, joi, două noi rachete balistice şi a numit testele de arme „doar o răzbunare” împotriva Washingtonului şi Seulului şi a exerciţiilor lor militare din regiune.

Noile lansări au venit în momentul în care Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit la New York pentru a discuta tot despre lansarea unei alte rachete nord-coreene care survolase Japonia cu două zile mai devreme.

Potrivit armatei sud-coreene, două rachete cu rază scurtă de acţiune au fost lansate joi dimineaţă din jurul Phenianului spre Marea Japoniei. Garda de Coastă japoneză a confirmat că a detectat aceste proiectile.

Această a şasea lansare în mai puţin de două săptămâni este „absolut inacceptabilă”, a reacţionat imediat premierul japonez Fumio Kishida.

Marţi, o rachetă Hwasong-12 a survolat Japonia şi a parcurs aproximativ 4.600 km, probabil cea mai lungă distanţă la care Phenianul a ajuns vreodată în testele sale.

A fost prima dată în cinci ani când un proiectil nord-coreean a trecut peste teritoriul japonez.

Coreea de Nord, care a adoptat în septembrie o nouă doctrină creându-şi statutul de putere nucleară „ireversibilă”, şi-a intensificat testele şi a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pentru prima dată din 2017.

„Este o justă răzbunare a Armatei Populare Coreene împotriva manevrelor militare comune dintre Coreea de Sud şi Statele Unite care provoacă o escaladare a tensiunilor militare în Peninsula Coreeană”, a declarat joi Ministerul nord-coreean într-un comunicat.

China ţine cu Kim

După lansarea de marţi, Washingtonul a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Dar China, un aliat şi partener economic al Coreei de Nord, a dat vina şi pe Statele Unite.

Testele de rachete ale Phenianului sunt „strâns legate” de exerciţiile militare SUA-Coreea de Sud, a declarat în faţa Consiliului ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang. El a acuzat Washingtonul că „otrăveşte mediul de securitate regională”.

Seul, Tokyo şi Washington au intensificat manevrele militare comune în ultimele săptămâni, inclusiv cu exerciţii antisubmarin şi manevre navale la scară largă.

Miercuri, Coreea de Sud şi Statele Unite au lansat cinci rachete balistice - dintre care una s-a prăbuşit după lansare - spre ţinte fictive din Marea Japoniei. Şi cu o zi înainte, forţele aeriene ale celor două ţări au efectuat exerciţii de tragere în Marea Galbenă.

De asemenea, Seulul a anunţat întoarcerea în regiune a portavionului american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan, care a efectuat exerciţii cu marina sud-coreeană în septembrie.

Reuniunea Consiliului de Securitate a fost susţinută de Franţa, Regatul Unit, Albania, Norvegia şi Irlanda.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇