Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. A fost emisă o alertă pentru locuitori

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. A fost emisă o alertă pentru locuitori

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, despre care se presupune că are rază medie de acţiune, deasupra unor zone din nordul Japoniei.

Acest lucru a dus la emiterea, de către Guvernul Japoniei, a unei avertizări pentru locuitorii de pe insula Hokkaido să rămână la adăpost pe timpul zborului acestei rachete şi la suspendarea temporară a unor operaţiuni feroviare, relatează BBC.

Aceasta este prima lansare de rachete asupra Japoniei de către Coreea de Nord din 2017 încoace. Naţiunile Unite au interzis Coreei de Nord să facă teste cu arme balistice şi nucleare.

ADVERTISING

”Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să intraţi în clădiri sau în subteran”, a transmis Guvernul japonez, într-o alertă rară emisă, marţi, la ora locală 7.29.

Oficialii au spus că racheta a căzut în Oceanul Pacific la circa 3.000 de kilometri de Japonia şi că nu au fost raportate persoane rănite în legătură cu acest incident.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a condamnat ferm acţiunile, descriind lansarea ca un ”comportament violent”, iar Guvernul japonez a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lansarea pare a fi o escaladare intenţionată, cu scopul de a obţine atenţia Japoniei şi a SUA, care l-au ignorat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Zborul unor rachete către sau pe deasupra altor ţări fără o avertizare prealabilă sau consultare contravine total normelor internaţionale.

Cele mai multe ţări evită complet să facă acest lucru, întrucât poate fi confundat cu uşurinţă cu un atac şi, deşi nu este atât de important ca un test nuclear – care ar putea urma –, este totuşi o provocare uriaşă.

ADVERTISING

Această lansare vine în contextul în care Japonia, SUA şi Coreea de Sud au organizat exerciţii militare trilaterale, la începutul săptămânii trecute, despre care se ştie că provoacă Phenianul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇