CNA protestează după comportamentul arogant al liderilor austrieci față de jurnaliștii români

CNA protestează după comportamentul arogant al liderilor austrieci față de jurnaliștii români

Consiliul Naţional al Audiovizualului a criticat, vineri, într-o scrisoare deschisă adresată ambasadoarei Austriei în România, Adelheid Folie, față de modul în care jurnaliştii români au fost ţinuţi la distanţă, joi, cu ajutorul bodyguarzilor, de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, în timp ce acesta acorda interviuri altor jurnalişti.

„Imaginile pe care întreaga Europă le-a putut vedea ieri, 8 decembrie 2022, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spaţiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol.

ADVERTISING

Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcţii publice. Îndepărtarea jurnaliştilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanţă cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene.

Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetăţenilor români", se arată în scrisoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Misiunea Consiliului Naţional al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe liberă exprimare şi responsabilitate faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetăţenii români au dreptul de a fi informaţi şi nu ignoraţi.

Membrii Consiliului îşi exprimă solidaritatea cu jurnaliştii acreditaţi la Bruxelles şi speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie şi unul singular.

Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente şi respectă dreptul la corecta informare a cetăţenilor români", au precizat membrii CNA. 

ADVERTISING

După votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la Schengen, la JAI, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a fugit de întrebările ziariştilor români, aşa cum se vede în imaginile publicate de TVR. "Nu este politicos să fugiţi, domnule ministru!", i-au transmis aceştia.

Jurnalistul TVR Lucian Pirvoiu a postat pe Facebook o fotografie în care se vede cum ministrul de Interne Gerhard Karner, cel care a adus veto-ul împotriva României pe Schengen, a făcut declarații presei austriece, în timp ce ziariştii români au fost ținuți la distanță de gărzile de corp.

Cam așa sunt tratați jurnaliștii români de către austrieci: ministrul austriac de interne Karner face declarații presei...

Publicată de Lucian Pirvoiu pe Joi, 8 decembrie 2022

"Cam așa sunt tratați jurnaliștii români de către austrieci: ministrul austriac de Interne Karner face declarații presei austriece, noi, românii, suntem ținuți la distanță de gărzile de corp. Pleacă grăbit uitându-se urât la noi, care întrebam dacă se simte bine cu decizia luată. O persoană lipsită de eleganță, un necioplit, chiar, aș putea spune. Asta este Austria, asta au votat austriecii: ÖVP, un partid xenofob, rasist și izolationist. Rușine, Karner, rușine Austria!", a scris Pirvoiu lângă imaginea postată pe Facebook.

Momentul în care gărzile de corp i-au ținut la distanță pe jurnaliștii români în timp ce ministrul austriac fugea de ei a fost surprins și într-o înregistrare video realizată de Cristina Cileacu:

Filmarea aparține colegei Cristina Cileacu și arată cum am fost tratați noi jurnaliștii români xare acoperă Consiliul JAI de către ministrul rasist, xenofob și izolaționist Karner, care a preferat să își pună bodyguarzii pe noi în loc sa ne răspundă la întrebările legitime. Tratați ca cetățeni de mână a doua... ce ar mai fi de spus? Bravo austrieci, pentru ce specimene votați sa vă conducă!

Publicată de Lucian Pirvoiu pe Joi, 8 decembrie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇