Ciolacu e optimist: România va adera anul acesta la Schengen terestru

Ciolacu e optimist: România va adera anul acesta la Schengen terestru

România va adera anul acesta la Schengen terestru, a declarat miercuri prim-ministrul Marcel Ciolacu.

El a răspuns astfel întrebat despre faptul că joi urmează să se desfăşoare Consiliul JAI şi subiectul aderării României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre „nu se află pe agendă”.

"Ba da, se află pe agendă, nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri.

ADVERTISING

Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile", a arătat Marcel Ciolacu.

Premierul s-a arătat optimist cu privire la data la care România va intra deplin în Spaţiul Schengen.

"România va adera anul acesta la Schengen terestru", a adăugat Ciolacu.

ADVERTISING

Vicepreşedintele Parlamentului European Victor Negrescu (PSD) a declarat marți că nu se va întâmpla nimic concret la acest JAI.

Totuşi, el s-a declarat încrezător că România poate adera cu frontierele terestre la spaţiul Schengen de la începutul anului viitor. La fel şi ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, şi-a arătat convingerea că, la JAI, țara noastră va primi semnale pozitive în acest sens.

"În cadrul Consiliului vor fi prezentate rezultatele aderării României pe cale aeriană şi maritimă la zona de liberă circulaţie. Rezultate bune. De asemenea, rezultatele pozitive ale implementării proiectelor-pilot finanţate de Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor României.

ADVERTISING

Astăzi, ţara noastră este un exemplu de bună practică, ca urmare a implementării acestor proiecte pilot. De aceea, există argumente pentru a avea acest vot pozitiv pentru ţara noastră. S-ar putea realiza un astfel de vot de încredere la nivel tehnic, cum s-a întâmplat şi anul trecut", a spus Negrescu.

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă a vorbit cu omologul său austriac, Gerhard Karner, şi i-a demonstrat cu argumente logice că „decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”.

Predoiu şi-a arătat convingerea că, la Consiliul JAI din 10 octombrie, țara noastră va primi semnalele pozitive în acest sens.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇