Putem adera complet la Schengen în 2025? Ce trebuie să așteptăm de la ședința JAI din 10 octombrie

Putem adera complet la Schengen în 2025? Ce trebuie să așteptăm de la ședința JAI din 10 octombrie

Joi, 10 octombrie, se reuneşte Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) şi subiectul aderării complete a României la Schengen va fi pe agendă.

Însă vicepreşedintele Parlamentului European Victor Negrescu (PSD) admite că nu se va întâmpla nimic concret la acest JAI.

Totuşi, el s-a declarat încrezător că România poate adera cu frontierele terestre la spaţiul Schengen de la începutul anului viitor. La fel şi ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, şi-a arătat convingerea că, la JAI, țara noastră va primi semnale pozitive în acest sens.

"În cadrul Consiliului vor fi prezentate rezultatele aderării României pe cale aeriană şi maritimă la zona de liberă circulaţie. Rezultate bune. De asemenea, rezultatele pozitive ale implementării proiectelor-pilot finanţate de Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor României.

ADVERTISING

Astăzi, ţara noastră este un exemplu de bună practică, ca urmare a implementării acestor proiecte pilot. De aceea, există argumente pentru a avea acest vot pozitiv pentru ţara noastră. S-ar putea realiza un astfel de vot de încredere la nivel tehnic, cum s-a întâmplat şi anul trecut", a spus Negrescu, în cadrul unui briefing de presă.

Eurodeputatul PSD a precizat că, pentru a susţine acest demers, el personal şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor române sunt în contact cu Comisia Europeană şi statele membre, între care şi Austria.

"Aşadar, pe 10 octombrie nu o să se întâmple nimic concret, nu va fi un vot, dar se poate oferi această perspectivă şi putem să ştim exact poziţia fiecărui stat membru. Eu sunt încrezător că se poate obţine acest obiectiv până la finalul anului. Evident, nu ţine doar de România, pentru că este un efort comun în a convinge şi partenerii din Austria, de a ne asigura că alte state nu-şi schimbă poziţia. A se vedea anumite reacţii din Olanda sau chiar din Franţa cu privire la subiectul extinderii zonei de liberă circulaţie", a tras el un semnal de alarmă.

ADVERTISING

Luni "am intervenit în plen pentru a întări ceea ce a spus şi comisarul european Ylva Johansson, cu care m-am întâlnit recent, faptul că aceste controale temporare introduse la frontieră de anumite state membre nu pot bloca aderarea României la spaţiul Schengen şi nu poate reprezenta acest lucru un argument în a bloca extinderea zonei de liberă circulaţie", a precizat Negrescu.

Victor Negrescu susţine că urmează să aibă o discuţie inclusiv cu comisarul-desemnat din Austria pentru afaceri interne, Magnus Brunner.

ADVERTISING

"Eu cred că este momentul pentru noi să spunem foarte clar ce vrem de la comisarul austriac desemnat pentru zona aceasta de afaceri interne şi să arătăm că suntem o ţară influentă.

De aceea, mă bucur că avem ocazia să discutăm direct şi în măsura în care, evident, voi vedea un sprijin pentru aderarea României la spaţiul Schengen pe cale terestră, atunci românii de aici, din Parlamentul European, vom oferi şi noi un sprijin", a spus el.

Predoiu: România va primi semnalele pozitive

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă a vorbit cu omologul său austriac, Gerhard Karner, şi i-a demonstrat cu argumente logice că „decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”.

Predoiu şi-a arătat convingerea că, la Consiliul JAI din 10 octombrie, țara noastră va primi semnalele pozitive în acest sens.

„Concret, în consiliul JAI din 10 octombrie se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situaţia din toate ţările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii. Dar, în acelaşi timp, am acţionat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. Sunt în permanent contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul”, a declarat Predoiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇