Ciocniri violente la un protest din India. Manifestanții au folosit tractoare, macarale și săbii, poliția, gaze lacrimogene (Foto & Video)

Ciocniri violente la un protest din India. Manifestanții au folosit tractoare, macarale și săbii, poliția, gaze lacrimogene (Foto & Video)

New Delhi, capitala Indiei, a fost marți centrul unor ciocniri violente între fermieri și forțele de ordine, după ce un protest pașnic a fost deturnat de un grup de huligani. Aceștia din urmă au rupt gardurile amplasate de poliție, forțând intrarea în Fortul Roșu și determinând forțele de ordine să folosească gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia.

Fermierii, supărați de legile care, potrivit lor, vin în sprijinul marilor comercianți privați, protestează pașnic lângă New Delhi de două luni, iar nemulțumirea lor reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa premierului Narendra Modi, de la venirea sa la putere în 2014, relatează Reuters.

Indian police use tear gas against protesting farmers in New Delhi

Police in India have used tear gas against farmers who are protesting the new agricultural reforms on the same day as the country’s Republic Day celebrations.

Posted by Al Jazeera English on Tuesday, January 26, 2021

Lucrurile au scăpat de sub control

Zeci de mii de fermieri, cu bărbi și turbane, și-au început ziua de marți într-un convoi de tractoare festonate cu steagurile indiene și ale uniunii, la marginile orașului.

ADVERTISING

La un moment dat, sute de protestatari au părăsit rutele preaprobate, îndreptându-se spre centrul orașului unde se ținea parada militară anuală de ziua Republicii.

”Modi ne va auzi acum, va fi nevoit să ne audă acum”, spunea Sukhdev Singh, un fermier de 55 de ani din statul nordic Punjab, aflat printre sutele de protestatari, unii călare pe cai, care au rupt gardurile rutei de protest.

Din nordul orașului, aceștia s-au îndreptat către clădirea guvernului din centru. Ei au folosit macarale și frânghii pentru a distruge barajele rutiere amplasate de poliție, forțând organele de ordine să le facă loc, spun martorii.

ADVERTISING

Un al doilea grup a avansat la volanele tractoarelor până la una din intersecțiile mari din oraș, rupând de asemenea baricadele, după ciocniri similare cu poliția.

Indian police intervene in farmers during protest
Foto: Hepta.ro

Corpul unui protestatar îmbrăcat în tricolorul indian zace pe o stradă centrală din New Delhi, după ce tractorul pe care îl conducea s-a răsturnat într-una dintre ciocnirile cu forțele de ordine, spune un martor, Vishu Arora.

Un alt martor citat de Reuters spune că a văzut cel puțin cinci polițiști și trei protestatari răniți la Fortul Roșu, de pe digul căruia Modi își ține discursul anual. Unii dintre cei care au urcat pe zidurile sale aveau la ei săbii cu care i-au atacat pe polițiștii care încercau să prevină intrarea lor.

ADVERTISING

În cursul zilei, guvernul a dat ordin ca serviciile de internet din unele zone ale capitalei să fie blocate, potrivit Vodafone Idea, într-o încercare de a preveni eventuale escaladări ale conflictului.

Ciocniri șocante

Într-o declarație de presă, poliția din Delhi i-a acuzat de violență și distrugere pe cei care s-au abătut de la rutele agreate.

”Au cauzat pagube uriașe proprietății publice și mulți polițiști au fost de asemenea răniți”, se arată în comunicatul poliției.

Organizatorul protestelor, Samyukt Kisan Morcha, susține că grupurile care au deviat de la rutele stabilite nu reprezintă majoritatea fermierilor.

”Condamnăm și regretăm evenimentele indezirabile și inacceptabile care au avut loc astăzi și ne disociem de cei care-și permit să facă asemenea acte”, spun reprezentanții uniunii fermierilor într-o declarație de presă.

Amarinder Singh, premierul statului Punjab, de unde au venit o mare parte dintre protestatari, a calificat ciocnirile drept ”șocante”.

”Violența unora este inacceptabilă. Aceasta va umbri bunăvoința fermierilor care protestează pașnic”, a scris acesta pe Twitter.

Fermierii pun presiune asupra autorităților de mult timp

Domeniul agricol este principalul angajator pentru jumătate din cei 1,3 miliarde de oameni, locuitori ai Indiei, iar nemulțumirea dintre cei 150 de milioane de fermieri, proprietari de pământuri, este un motiv real de îngrijorare pentru guvernare.

Nouă runde de discuții cu uniunile fermierilor nu au reușit să pună capăt protestelor, întrucât liderii fermierilor au respins oferta guvernului de a amâna adoptarea legilor cu 18 luni, cerând în schimb abrogarea lor.

”Organizațiile de fermieri au resursele necesare pentru a mobiliza susținere și să continue protestele pentru mult timp de acum încolo”, spune Ambar Kumar Ghosh, analist la Ambar Kumar Ghosh din New Delhi.

India, ca și România, își exune resursele militare într-o paradă militară în fiecare an de Ziua Republicii, care marchează adoptarea constituției sale, în 1950.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇