China: Noi ciocniri între forțele de ordine și populația revoltată din cauza restricțiilor sanitare (Video)

China: Noi ciocniri între forțele de ordine și populația revoltată din cauza restricțiilor sanitare (Video)

Noi ciocniri au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri între manifestanţi şi poliţişti, în oraşul Canton, în sudul Chinei, potrivit unor martori şi a unor înregistrări video postate pe reţele de socializare. Aceste evenimente vin după mai multe zile de revolte a populației care susține că nu mai poate suporta restricţiile sanitare luate în contextul pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Mai multe imagini postate pe Twitter surprind poliţişti îmbrăcaţi în combinezoane albe şi echipaţi cu scuturi transparente, care înaintează în formație pe o stradă din districtul Haizhu. Oamenii legii încearcă să se apere de obiecte din sticlă și pietre care sunt aruncate cu putere către ei.

ADVERTISING

În alte imagini se văd oameni îmbrăcați în civil care răstoarnă garduri, dar și persoane cu mâinile legate, ca și cum ar fi fost reținute de forțele de ordine.

Aceste ciocniri între civili și forțe de ordine - cele mai violente de la manifestaţiile în favoarea democraţiei din 1989 încoace - sunt provocate de nemulțumirea populației cu privire la restricțiile sanitare care se mențin, în China, de circa 3 ani (de la izbucnirea pandemiei).

Evenimentul care a stârnit furia populație a fost un incendiu din Urumqi - capitala regiunii Xinjiang (din nord-vest) - unde, potrivit mai multor surse online din China - autoritățile n-au putut interveni la timp, tocmai din cauza restricțiilor sanitare. Rezultatul: incendiul a provocat 10 morți.

ADVERTISING

Autoritățile chineze susțin că restricțiile nu au cauzat nicio întârziere în intervenția la incendiu. Dar, evident, asta nu schimbă bilanțul tragic al acelui eveniment.

Restricțiile sanitare în mai multe regiuni din China sunt încă foarte dure și prevăd încă izolare a pacienților și testări aproape zilnice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇