China îl consideră pe Biden iresponsabil, pentru că l-a numit din nou pe Xi ''dictator''

China îl consideră pe Biden iresponsabil, pentru că l-a numit din nou pe Xi ''dictator''

China a criticat, joi, cuvintele preşedintelui american Joe Biden, care l-a numit din nou „dictator” pe şeful statului chinez Xi Jinping, la scurt timp după întâlnirea lor bilaterală de la San Francisco.

„Această afirmaţie este extrem de eronată şi constituie un act politic iresponsabil. China se opune ferm acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, într-o conferinţă de presă, transmite EFE.

Biden a reiterat miercuri că omologul său din China este un „dictator”, în timpul unei conferinţe de presă susţinută după ce s-a întâlnit cu el timp de mai bine de patru ore, într-un conac cunoscut sub numele de „Filoli”, la aproximativ 40 km de centrul oraşului San Francisco şi în marja summit-ului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC).

ADVERTISING

"Trebuie remarcat că întotdeauna există oameni cu motive ascunse care încearcă să instige şi să submineze relaţiile dintre China şi Statele Unite", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Mao, "acei oameni sunt foarte conştienţi de cine încearcă să provoace relaţiile dintre China şi Statele Unite" şi a subliniat că sub acest aspect "nu vor reuşi".

Biden i-a răspuns unui jurnalist care l-a întrebat pe preşedintele american dacă îl mai consideră pe Xi un "dictator": "Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră".

Preşedintele american l-a numit pentru prima dată pe Xi "dictator" la o strângere de fonduri care a avut loc în iunie pentru campania sa de realegere pentru scrutinul din 2024, declaraţie care a provocat o mare nemulţumire în China.

Este de aşteptat ca cei doi lideri să se întâlnească din nou săptămâna aceasta, în cadrul segmentului la nivel înalt al summit-ului APEC, care va dura până vineri la San Francisco şi la care vor fi prezenţi şi preşedinţii Mexicului, Chile, Columbiei şi Vietnamului, precum şi prim-miniştrii Canadei, Australiei şi Japoniei, printre alţii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇