China acuză NATO că instigă la confruntare

China acuză NATO că instigă la confruntare

China a cerut NATO să oprească „instigarea la confruntare” între cele două părţi, după criticile virulente ale Alianţei Nord-Atlantice prin care a acuzat Beijingul că acordă ajutor crucial Moscovei în invazia sa din Ucraina.

Liderii NATO, reuniţi miercuri la Washington, şi-au exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la apropierea dintre Rusia şi China. Ei au denunţat sprijinul Beijingului pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, potrivit unei declaraţii finale a summit-ului, relatează AFP.

„Parteneriatul strategic din ce în ce mai strâns dintre Rusia şi China, precum şi încercările lor întrepătrunse de a destabiliza şi remodela ordinea internaţională bazată pe reguli, provoacă îngrijorări profunde”, se mai arată în declaraţia finală.

China „joacă acum un rol determinant în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, au adăugat liderii NATO, cerând Beijingului, „în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (…), să nu mai susţină material şi politic efortul de război al Rusiei”.

ADVERTISING

Beijingul şi-a exprimat joi "puternica nemulţumire" şi a denunţat un comunicat NATO "impregnat de o mentalitate demnă de Războiul Rece şi de o retorică beligerantă", potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al misiunii chineze pe lângă Uniunea Europeană (UE).

"NATO ar trebui să înceteze să promoveze o aşa-numită ameninţare chineză, să nu mai incite la confruntare şi la rivalitate, şi să contribuie mai mult la pacea şi stabilitatea mondială", a subliniat el, denunţând declaraţiile "pline de calomnie".

China face apel la negocieri de pace, s-a angajat să nu furnizeze arme Rusiei şi solicită respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor - inclusiv a Ucrainei, însă nu a condamnat niciodată Moscova pentru invazia în Ucraina.

"Noi nu am furnizat niciodată arme letale niciunei părţi în conflict şi exercităm un control strict asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare, inclusiv drone civile", a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

"Criza ucraineană durează de multă vreme. Cine pune gaz pe foc? Cine înteţeşte flăcările? Şi cine încearcă să profite de asta? Răspunsul este clar pentru toată lumea", a declarat el, cu referire la Occident şi în special la Statele Unite, care furnizează arme Ucrainei.

Summit-ul NATO urmează să găzduiască joi ţări partenere din Asia-Pacific - Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă şi Australia - ceea ce Beijingul consideră a fi un pretext pentru extinderea influenţei Alianţei către Asia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇