Centrul european de instruire pe avioane F-16 a fost inaugurat la Fetești (Video)

Centrul european de instruire pe avioane F-16 a fost inaugurat la Fetești (Video)

Centrul European de Instruire F-16, care va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi, a fost inaugurat luni, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti.

La acest centru vor fi pregătiţi piloţi români, precum şi piloţi din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina.

„Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților F-16 și va facilita o interoperabilitate sporită între aliați”, a spus ministrul Apărării, Angel Tilvar.

ADVERTISING

Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a fost, de asemenea, prezent la ceremonia de deschidere.

🔵Live: Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) se inaugurează astăzi la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești. Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați.

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Luni, 13 noiembrie 2023

Conform acordului de colaborare, MApN pune la dispoziţie Baza 86 Aeriană, facilităţile de instruire şi sprijinul naţiunii-gazdă, Ţările de Jos vin cu aeronavele F-16, iar compania Lockheed Martin asigură instructorii şi mentenanţa.

centru-F16-Fetesti
Foto: Inquam Photos / George Calin

Primele cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Feteşti săptămâna trecută.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Conform MApN, centrul va contribui la accelerarea procesului de formare a piloţilor români, în contextul în care Armata României se pregăteşte să primească 32 de aeronave F-16, achiziţionate recent din Norvegia.

”Având în vedere contextul geopolitic actual şi poziţia strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esenţial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securităţii şi consolidarea solidarităţii în cadrul NATO. Prin înfiinţarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie, nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, a transmis Ministerul Apărării.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇