Cele mai bune citate ale reginei Elisabeta a II-a: Despre război și pace, despre iubire și durere

Cele mai bune citate ale reginei Elisabeta a II-a: Despre război și pace, despre iubire și durere

Elisabeta a II-a nu a acordat niciodată un interviu în cei 70 de ani de domnie, dar a rostit discursuri și a scris fraze memorabile în care a transmis ceea ce gândea.

Sinceritatea, simplitatea și umorul fin al reginei au fost o sursă inepuizabilă de inspirație pentru milioane de oameni din întreaga lume. Multe dintre cuvintele rostite de ea sunt încă actuale.

"Când va veni pacea, amintiți-vă că voi, copiii de astăzi, va trebui să faceți din lumea de mâine un loc mai bun și mai fericit. Sora mea este alături de mine și amândouă vă spunem noapte bună. Hai, Margaret. Noapte bună, copii. Noapte bună și noroc tuturor!" - transmisiune radiofonică din timpul războiului, 13 octombrie 1940.

"Declar solemn în fața tuturor că întreaga mea viață, fie că va fi lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre și marii noastre familii imperiale căreia îi aparținem cu toții" - discurs radiofonic rostit în ziua în care a împlinit 21 de ani, pe 21 aprilie 1947, în Cape Town.

"Nu vă pot conduce în luptă. Nu vă dau legi sau dreptate. Dar pot să fac altceva. Pot da inima mea și devotamentul meu acestor insule și tuturor oamenilor din națiunile noastre înfrățite" - primul discurs televizat de Crăciun, 1957.

ADVERTISING

"Întotdeauna a fost mai ușor să urăști și să distrugi. Să clădești și să apreciezi este mult mai dificil" - despre ură, în discursul de Crăciun din 1957.

"E greu de înțeles că s-a întâmplat cu mai puțin de 50 de ani în urmă ca femeile să primească dreptul de a vota, dar Parlamentul a primit prima oară cererea în urmă cu 100 de ani. Totuși, în ciuda acestor neajunsuri, femeile au fost cele care au insuflat blândețe și grijă în progresul greu al omenirii" - despre rolul femeilor în societate, în discursul de Crăciun din 1966.

"Cred că a fost una dintre cele mai memorabile nopți din viața mea" - vorbind la BBC în 1985 despre sărbătorirea pe străzile Londrei a victoriei aliaților, în mai 1945.

"Ceea ce vă spun acum, ca regină și ca bunică, vă spun din inimă… Nimeni, din cei care o cunoșteau pe Diana, nu o va uita. Milioane de alte persoane care nu au întâlnit-o niciodată dar simțeau că o cunosc, și-o vor aminti. Cred că există învățăminte care pot fi trase din viața ei și din reacția extraordinară și emoționantă la moartea ei. Vă împărtășesc hotărârea de a-i prețui amintirea" - discursul televizat rostit după moartea Prințesei Diana, septembrie 1997.

ADVERTISING

"Este cineva care nu acceptă ușor complimentele, dar pur și simplu a fost puterea mea și a rămas în toți acești ani, iar eu și întreaga familie, această țară și multe altele, îi datorăm mai mult decât ar fi cerut el sau decât vom ști vreodată" - omagiu pentru soțul ei, Prințul Philip, la aniversarea nuntei de aur, 20 noiembrie 1997.

"Durerea este prețul pe care îl plătim pentru iubire" - despre atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

"În amintirea suferinței îngrozitoare a războiului de ambele părți, înțelegem cât de prețioasă este pacea pe care am construit-o în Europa după 1945. Nu renunța niciodată, nu dispera niciodată" - despre pace, în 2004.

"Când viața pare grea, cei curajoși nu cedează și acceptă înfrângerea: în schimb, sunt mai hotărâți să lupte pentru un viitor mai bun" - despre criza financiară din 2008, în discursul de Crăciun.

ADVERTISING

"Este o plăcere să deschid expoziția Era Informației de la @ScienceMuseum și sper că oamenii se vor bucura vizitând-o. Elizabeth R." - primul mesaj postat de regină pe Twitter, în 2014.

"Vom reuși - iar reușita va aparține fiecăruia dintre voi. Ar trebui să ne consoleze faptul că, deși mai avem mult de îndurat, zilele mai bune se vor întoarce: vom fi din nou cu prietenii noștri; vom fi din nou cu familiile noastre; ne vom întâlni din nou" - discurs televizat în 5 aprilie 2020, după izbucnirea pandemiei de Covid.

"Simțul său al umorului, curiozitatea intelectuală și capacitatea de a stoarce ceva amuzant din orice situație - toate erau impresionante. Acea sclipire neastâmpărată și iscoditoare a fost la fel de puternică la sfârșit ca atunci când l-am văzut pentru prima dată" - omagiu adus soțului ei, Prințul Philip, în discursul de Crăciun, 2021.

"Cât privește modul în care să marchezi 70 de ani ca regină a voastră, nu există un ghid de urmat. Chiar este o premieră… Rămân hotărâtă să vă servesc cât pot de bine, sprijinită de familia mea" - discurs rostit la aniversarea a 70 de ani de domnie, 6 februarie 2022.

În cadru privat, Elisabeta a II-a rostea deseori fraze memorabile, pe diverse teme, mai puțin formale. Cei care au avut ocazia să vorbească cu regina își amintesc sinceritatea și înțelepciunea ei:

"Nu pot să port bej niciodată, fiindcă nimeni nu va ști cine sunt" - despre garderoba și regulile sale vestimentare.

"La fel ca toate familiile bune, avem partea noastră de excentricități, de tineri impetuoși și captivanți și de dezacorduri în familie" - despre familia regală.

Surse: Reuters, USA Today, The Independent


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇