Cel mai mare donator al Partidului Conservator din UK are legături cu un oligarh rus

Cel mai mare donator al Partidului Conservator din UK are legături cu un oligarh rus

Partidul Conservator din Marea Britanie a primit cele mai multe donații în ultimii opt ani de la o femeie al cărei soț a fost finanțat de un oligarh rus, apropiat de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Dezvăluirea reiese din documentele scurse în presă privind bănci de renume care au permis infractorilor să spele bani la nivel internațional – Dosarele FinCEN.

Lubov Chernukhin a dat 1,7 milioane de lire sterline Partidului Conservator din Marea Britanie. Documentele sus menționate arată că soțul ei a primit 8 milioane de dolari de la un politician rus apropiat de Kremlin.

Vladimir Chernukhin, soțul lui Lubov, a primit, în 2016, bani de la o companie din Insulele Virgine, care are legătură cu miliardarul Suleyman Kerimov, scrie BBC.

ADVERTISING

Cine este Kerimov

Miliardarul Kerimov este proprietarul celei mai mari mine de aur din Rusia și membru al camerei superioare a parlamentului rus. El este cercetat în Franța, din 2016, în urma unor acuzații de fraudă fiscală.

În plus, în 2018, el a fost sancționat de autoritățile americane, pentru că se număra printre cei care ”joacă un rol cheie în promovarea acțiunilor maligne ale Rusiei”.

El este apropiat al președintelui Vladimir Putin, potrivit sursei citate.

Cuplul Chernukhin

Vladimir Chernukhin are 52 de ani. El a fost ministru adjunct al Finanțelor sub conducerea lui Vladimir Putin, pe când liderul rus era premierul țării.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Chernukhin a plecat din Rusia în Londra în 2004, după ce a fost demis.

El și soția sa reprezintă unul dintre cele mai proeminente cupluri britanice de origine rusă. Cei doi locuiesc în Londra și dețin cetățenie britanică.

Conform BBC, donațiile lui Lubov Chernukhin au început în 2012. Majoritatea - adică peste 1,5 milioane de lire sterline - au avut loc după ce soțul ei a primit cei 8 milioane de dolari.

Banii au fost primiți în 29 aprilie 2016. Totuși, nu este clar dacă parte din acești bani a ajuns și la conservatori.

Iată ce spune jurnalistul și expertul pe Rusia Ed Lucas despre cuplul de origine rusă:

ADVERTISING

Or fi ei oameni plăcuți, dar nu sunt persoane potrivite pentru a face donații unui partid politic britanic.

În schimbul banilor, poze cu premierii

Donațiile soției i-au dat acces acesteia la persoane din fruntea guvernului britanic. După ce a dat 135.000 de lire partidului, ea a fost invitată la o cină într-un hotel de lux, la care a participat și premierul de la acea vreme, Theresa May.

Petrecerea a avut loc în aprilie 2019.

instagram
Foto: elizabeth.truss.mp
Lubov Chernukhin este femeia cu părul blond din stânga Theresei May

Ulterior, Lubov Chernukhin a câștigat la licitație (deci a oferit cea mai mare sumă) , de două ori, un meci de tenis cu Boris Johnson. Ultimul meci de acest fel, din februarie 2020, a costat-o 45.000 de lire sterline.

De asemenea, în 2014, ea a dat 160.000 de lire să joace tenis cu premierul de atunci, David Cameron, și Boris Johnson, care atunci era primarul Londrei.

Începând din acest an, ea este cel mai mare donator de sex feminin din istoria conservatorilor. Potrivit Comisiei Electorale, ea a dat aproximativ 1,7 milioane de lire sterline, în total, în ultimii opt ani.

335.000 de lire sterline i-a donat numai anul acesta, între ianuarie și iulie.

Dosarele FinCEN

O serie de documente scurse în presă referitoare la tranzacții în valoare de circa 2 trilioane de dolari dezvăluie faptul că unele dintre cele mai mari bănci din lume au permis infractorilor să spele bani la nivel internațional și arată modul în care oligarhii ruși s-ar fi folosit de aceste bănci pentru a evita sancțiunile impuse de către statele occidentale.

Intitulată ”dosarele FinCEN”, scurgerea de informații cuprinde peste 2.500 de documente, multe dintre ele fiind fișiere trimise de către bănci autorităților americane între anii 2000 și 2017.

Aceste documente conțin unele dintre cele mai bine păstrate secrete de către sistemul internațional bancar.

Iată aici detalii - Dosarele FinCEN: Cel mai mare scandal internațional în care sunt implicate bănci de renume


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇