O serie de documente scurse în presă referitoare la tranzacții în valoare de circa 2 trilioane de dolari dezvăluie faptul că unele dintre cele mai mari bănci din lume au permis infractorilor să spele bani la nivel internațional și arată modul în care oligarhii ruși s-ar fi folosit de aceste bănci pentru a evita sancțiunile impuse de către statele occidentale, relatează BBC.
Este cea mai mare scurgere de informații din ultimii 5 ani care expune public anumite înțelegeri secrete și mecanisme de spălarea banilor și criminalitate financiară, subliniază sursa citată.
Intitulată ”dosarele FinCEN” scurgerea de informații cuprinde peste 2.500 de documente, multe dintre ele fiind fișiere trimise de către bănci autorităților americane între anii 2000 și 2017. Aceste documente conțin unele dintre cele mai bine păstrate secrete de către sistemul internațional bancar, subliniază autorul articolului.
Chiar dacă băncile le-au folosit pentru a raporta diverse comportamente suspecte, aceste documente nu reprezintă dovezi incriminatoare.
Documentele au ajuns la Buzzfeed News și au fost distribuite unui grup de jurnaliști de investigație din întreaga lume, care la rândul lor le-au răspândit în 108 organizații din 88 de țări, incluzând aici programul BBC Panorama.
Sute de jurnaliști au avut astfel acces la o documentație tehnică densă, care a scos la iveală unele dintre activitățile despre care băncile ar fi preferat ca publicul să nu afle.
Dosarele FinCEN cuprind:
- 2.657 de documente
- 2121 de rapoarte despre activități suspecte
FinCEN este acronimul pentru Rețeaua de investigare a criminalității financiare din SUA. Toate suspiciunile legate de tranzacțiile cu dolari americani trebuie trimise către FinCEN, chiar dacă se referă la activități desfășurate în afara teritoriului SUA.
Aceste suspiciuni apar in rapoartele SAR. O bancă trebuie să completeze un astfel de raport în cazul în care unul dintre clienți ridică semne de întrebare și să îl trimită autorităților americane.
De ce este important
Dacă intenționezi să faci bani necurați, atunci trebuie să găsești o modalitate prin care să-i speli. Spălarea banilor este procesul prin care sumele obținute murdar (din trafic de droguri sau corupție, de exemplu) sunt depuse în conturile unor bănci respectabile, care nu pot fi legate de activitatea infracțională. Așa ceva trebuie să faci, de exemplu, dacă ești un oligarh rus căruia statele occidentale i-au impus sancțiuni, relatează BBC.
Iar băncile trebuie să se asigure că au luat toate măsurile pentru ca infractorii să nu poată spala bani la nivel internațional și, dacă au dovezi cu privire la comiterea unor infracțiuni, să oprească mișcarea banilor.
Fergus Shiel de la International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) susține că dosarele FinCEN arată ”din interior ce anume știu băncile cu privire la transferurile masive de bani murdari la nivelul globului”.
În plus, el spune că documentele scot la iveală sumele enorme implicate. Conform BBC, documentele FinCEN acoperă tranzacții de 2 trilioane de dolari și ar putea fi doar o mică parte din ceea ce relevă rapoartele SAR trimise în perioada respectivă.
Printre marile bănci menționate în articol cu diverse activități suspecte în articol se află HSBC, JP Morgan sau Deutsche Bank. De asemenea, se pare că există dovezi care arată că unul dintre apropiații președintelui rus Vladimir Putin ar fi folosit Banca Barclays din Londra pentru a evita sancțiunile impuse, care l-ar fi împiedicat să uzeze de servicii financiare în Occident. O parte din bani ar fi fost folosiți pentru achiziționarea unor opere de artă, relatează BBC.
Mai mult, Marea Britanie este plasată în categoria de mare risc, alături de Cipru, de Divizia intelligence a FinCen, și asta din cauza numărului mare de companii înregistrate în UK care apar în rapoartele SAR. Peste 3.000 de astfel de companii apar in dosarele FinCEN, mai multe decât din oricare altă țară, informează BBC.
Ce este diferit ?
Aceasta nu este prima scurgere de informații sensibile la nivel internațional din ultimii ani, dacă e să ne gândim doar la Paradise Papers (2017), Panama Papers (2016) sau Swiss Leaks (2015) și LuxLeaks (2014).
Dosarele FinCEN sunt speciale pentru că nu conțin documente de la una sau două companii, ci de la mai multe bănci.
FinCEN este de părere că această scurgere de informații ar putea avea impact asupra securității naționale a SUA, ar putea compromite investigații și amenința siguranța instituțiilor si persoanelor menționate în rapoarte, motiv pentru care s-au făcut propuneri privind lansarea unor programe anti-spălarea banilor.
De asemenea, Marea Britanie plănuiește să reformeze domeniul înregistrării companiilor, pentru a reduce riscul de fraudă și criminalitatea economică.
C.B.