Cel mai important imunolog american se teme de următoarea pandemie. Dar ce îl sperie mai mult e starea democrației

Cel mai important imunolog american se teme de următoarea pandemie. Dar ce îl sperie mai mult e starea democrației

Anthony Fauci, fost consilier medical șef al preşedintelui american Joe Biden pe probleme legate de Covid-19, e îngrijorat de o nouă posibilă pandemie. Dar ce îl sperie mai mult este starea democrației, întrucât de ea se leagă și sănătatea.

Fostul lider în domeniul sănătății publice din Statele Unite a vorbit într-un interviu publicat de Wired despre munca sa sub conducerea lui Donald Trump, pericolele cu care se confruntă America în acest moment și despre ce îl ține treaz noaptea.

În vârstă de 83 de ani, Anthony Fauci a colaborat cu şapte preşedinţi americani, începând cu Ronald Reagan. Cea mai mare provocare pentru el a reprezentat-o lupta cu coronavirusul în mandatul lui Donald Trump.

ADVERTISING

"Când Trump a devenit președinte, ideea de a spune lucruri neadevărate, dar acceptate de zeci de milioane de adepți ai acestuia, a devenit în mintea mea un semn de rău augur despre normalizarea neadevărurilor.

O componentă importantă a acestui lucru este rolul rețelelor de socializare, care se răspândește într-un anumit segment al societății și îi determină pe oameni să accepte aceste neadevăruri. Mai devreme sau mai târziu, populația ridică din umeri și spune: 'Ei bine, nu știm ce este adevărat și ce nu este adevărat'", a mărturisit Dr. Fauci.

Din momentul în care planează dubii asupra a ceea ce este adevărat și ce nu, ordinea socială se erodează, avertizează fostul director al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite (NIAID).

ADVERTISING

"Cred că ne amenință democrația. Ceva asemănător s-a petrecut în Europa în anii '30, când s-au spus minciuni absolute despre oameni și despre populații. Știți ce s-a întâmplat mai departe, naziștii au făcut lucruri absolut incredibile", a spus profesorul.

În opinia lui, atacarea democrației reprezintă o amenințare mai mare decât o potențială nouă pandemie.

ADVERTISING

"Trebuie să cultivi democrația. Dacă lași această nebunie să treacă, va eroda bazele democrației. Deci nu cred că democrația este un dat automat, trebuie să o protejezi. Trebuie să o hrănești. Dacă nu faci asta, s-ar putea s-o pierzi", a adăugat el.

Avertisment şi de la Biden

Amintim că şi Joe Biden s-a adresat americanilor în această săptămână. Deși nu i-a menționat numele lui Donald Trump, președintele a spus că acesta reprezintă o amenințare existențială pentru democrația și valorile americane:

“America se află într-un punct de inflexiune, unul dintre acele momente rare din istorie în care deciziile pe care le luăm acum determină soarta națiunii noastre și a lumii pentru deceniile următoare. America va trebui să aleagă între a merge înainte sau înapoi, între speranță și ură, între unitate și diviziune. Trebuie să decidem dacă mai credem în onestitate, decență, respect, libertate, dreptate și democrație. Istoria este în mâinile voastre”.

„În doar câteva luni, poporul american va decide viitorul Americii. Eu am luat o decizie. Acum decizia e la voi”.

Cum a plecat Fauci

În 2020, Anthony Faucy, un specialist renumit în sfera bolilor infecţioase şi a luptei împotriva SIDA, dar încă puţin cunoscut de publicul larg, a ajuns în faţa reflectoarelor la scurt timp după ce s-a alăturat grupului prezidenţial pentru combaterea noului coronavirus, creat la Casa Albă de fostul preşedinte Donald Trump.

Congresmani republicani au cerut în 2021 demiterea expertului căzut în dizgraţia lui Trump din funcția de consilier medical al Casei Albe, aceștia invocând modul greșit în care el a gestionat pandemia.

Fauci și-a anunțat în august 2022 demisia din funcția de la Casa Albă, dar și din postul de director al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite (NIAID), pe care l-a ocupat timp de 38 de ani.

Preşedintele Joe Biden i-a adresat imediat "mulţumiri profunde" pentru activitatea desfăşurată. "Statele Unite sunt acum o ţară mai puternică, mai rezilientă şi cu o sănătate mai bună datorită lui", a precizat liderul de la Casa Albă într-un comunicat.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇