Joe Biden a explicat de ce s-a retras și a cerut americanilor să apere democrația: Acum decizia e la voi! (Video)

Joe Biden a explicat de ce s-a retras și a cerut americanilor să apere democrația: Acum decizia e la voi! (Video)

Preşedintele american Joe Biden a explicat că a renunţat să candideze pentru un al doilea mandat, deoarece trebuie să „unească” Partidul Democrat înainte de alegerile prezidenţiale prevăzute să aibă loc în noiembrie.

„În ultimele săptămâni mi-a devenit clar că trebuie să-mi unesc partidul în această acţiune crucială”, a spus el, într-un discurs solemn rostit miercuri seara, adăugând că a venit timpul „pentru voci noi (…) voci mai tinere”, relatează AFP.

Democrația e în pericol

„A fost o onoare să fiu președintele vostru. Dar am luat o decizie în apărarea democrației, care acum este în pericol – și care este mai importantă decât orice titlu. Îmi găsesc puterea și bucuria servind poporul american” a spus Biden.

ADVERTISING

“America se află într-un punct de inflexiune, unul dintre acele momente rare din istorie în care deciziile pe care le luăm acum determină soarta națiunii noastre și a lumii pentru deceniile următoare. America va trebui să aleagă între a merge înainte sau înapoi, între speranță și ură, între unitate și diviziune. Trebuie să decidem dacă mai credem în onestitate, decență, respect, libertate, dreptate și democrație. Istoria este în mâinile voastre”.

„În doar câteva luni, poporul american va decide viitorul Americii. Eu am luat o decizie. Acum decizia e la voi”.

ADVERTISING

Joe Biden a apreciat că America este "mai puternică" decât "orice tiran".

President Biden Addresses the Nation

"America este o idee, o idee mai puternică decât orice armată, mai vastă decât orice ocean, mai puternică decât orice dictator sau tiran", a insistat preşedintele democrat, care s-a retras oficial duminică, după ce a susţinut o dezbatere dezastruoasa la sfârşitul lunii iunie împotriva adversarului său republican.

"Este cea mai puternică idee din istoria lumii", a subliniat el.

"Îl vom opri pe Putin"

Biden a vorbit în acest discurs și despre conflictele globale actuale, condamnând invazia Rusiei asupra Ucrainei și atacul Hamas asupra Israelului.

ADVERTISING

„Îl vom opri pe Putin. Vom păstra NATO puternică. Vom aduce ostaticii înapoi din Gaza”, a spus Biden.

Joe Biden a salutat-o pe Kamala Harris, favorita democraţilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie, numind-o o femeie "cu experienţă şi puternică".

"Este experimentată, este puternică, este competentă. Ea a fost un partener incredibil pentru mine, un lider pentru ţara noastră. Acum depinde de voi, poporul american, să alegeţi", a afirmat preşedintele democrat.

"În următoarele şase luni (…), voi continua sa reduc costurile pentru familiile care muncesc în condiţii dure şi să dezvolt economia. Voi continua să apăr libertăţile individuale şi drepturile noastre civile", a mai spus Biden.

Preşedintele democrat a ales o oră de mare audienţă, 20:00 (00:00 GMT joi), pentru a se adresa din Biroul Oval despre una dintre cele mai mari tulburări politice din istoria modernă a ţării.

După săptămâni de incertitudine, slăbit de îndoielile cu privire la acuitatea sa mentală, octogenarul a anunţat în urma cu câteva zile că renunţă la candidatura pentru un al doilea mandat, declarându-şi sprijinul pentru vicepreşedintele său, Kamala Harris.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇