Putin și-a retras trupele din regiunea Kiev, pentru a se concentra asupra estului Ucrainei, după o serie de înfrângeri în apropierea Capitalei. Mutarea armatelor în Donbas, vechea inimă industrială a țării, va însemna un război de durată, cu pierderi pe măsură. Și arată care este adevăratul obiectiv al invaziei rușilor.
Forțele ruse au declanșat deja o catastrofă umanitară în sud, unde au transformat orașul Mariupol în ruine, dar nu au reușit să-i înfrângă pe apărătorii ucraineni. Iar președintele Volodimir Zelenski spune că vor rezista în continuare: „Vom lupta pentru fiecare metru al pământului nostru”.
Cele mai bine antrenate și mai experimentate trupe ale Ucrainei se aflau deja în estul țării, unde războiul cu separatiștii susținuți de ruși durează deja de opt ani. Chiar dacă au suferit pierderi grele, acestea rămân o provocare semnificativă pentru armata invadatoare a Rusiei, arată BBC, mai ales cu ajutorul armamentului performant primit din Occident.
Când spune că vrea să „elibereze” regiunea Donbas, Putin se referă la cucerirea celor două mari regiuni din estul Ucrainei, Lugansk și Donețk, care produc cărbune și oțel. Acestea se întind de la Mariupol, în sud, până la granița nordică. În plus, rușii ar vrea să pună mâna și pe toată coasta de sud Ucrainei, de la Donețk până în Crimeea, pentru a tăia definitiv accesul ucrainenilor la mare.
Putin își motivează invazia, prin care vrea să confiște resursele importante ale țării vecine, spunând că în aceste zone se vorbește limba rusă, locuitorii iubesc Moscova și au nevoie să fie salvați de opresiunea Kievului.
În realitate, chiar și cei care erau pro-ruși s-au lămurit despre ce este vorba. Ca o ironie a sorții, orașul Mariupol, al doilea cel mai mare din regiunea Donețk, pe care rușii l-au ras de pe fața Pământului, era unul dintre cele mai pro-ruse orașe din Ucraina.
După aproape 50 de zile de război, Rusia controlează doar 50% din regiunea Donețk și aproape toată regiunea Lugansk. La începutul conflictului, avea cam 30% din aceste teritorii, prin intermediul așa-ziselor republicii separatiste, pe care Rusia le-a și recunoscut.
Dacă rușii ar reuși să cucerească aceste regiuni, în numele separatiștilor, ar putea apoi să le și anexeze, cum au făcut cu Crimeea. Regimul marionetă din Lugansk deja vorbește despre un referendum în acest sens, pentru alipirea la Rusia.
Aceasta ar fi prada de război a lui Putin, într-un final, extinderea strategică a teritoriului Rusiei.