- 150 de angajați FSB au fost concediați în ultimele zile, conform unor surse din agențiile de informații ruse.
- Șeful unui departament creat de Putin e acuzat de spionaj pentru occidentali, fiind considerat responsabil pentru eșecul invadării Ucrainei.
- Spionajul militar de la Kiev lasă să se înțeleagă că, în Rusia, există un grup influent de oameni care pune la cale înlăturarea lui Putin.
- Susținerea opiniei publice îi oferă liderului de la Kremlin un avantaj în conflictul cu serviciile secrete, înlăturarea lui fiind dificilă într-o astfel de situație.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a fost primul lider al unei țări membre UE care s-a întâlnit față în față cu Putin după începerea războiului.
Vizita n-a avut niciun efect, conform declarațiilor făcute de liderul austriac. Acesta a spus că Putin nu are de gând să oprească “operațiunea specială” din Ucraina, fiind într-o poziție politică stabilă, bucurându-se de susținerea opiniei publice.
Tot ieri, un jurnalist de investigație al site-ului Bellingcat a anunțat că 150 de ofițeri FSB (fostul KGB) au fost demiși din funcții. Această masivă operațiune de epurare a fost declanșată la ordinul lui Vladimir Putin și are legătură cu rapoartele acestui serviciu despre Ucraina.
Liderul de la Kremlin acuză că a fost dezinformat cu privire la puterea de luptă și motivația armatei ucrainene.
Această decizie arată că între Putin și FSB sunt tensiuni mari, dar primul are încă autoritate asupra serviciului de informații.
“Generalul Serghei Beseda, șeful Serviciului cinci al FSB, a fost încarcerat în închisoarea Lefortovo”, a anunțat jurnalistul Andrei Soldatov, specializat în monitorizarea agențiilor de informații din Rusia.
Relația lui Putin cu serviciile secrete s-a deteriorat dramatic
În luna martie, la câteva zile după începerea războiului, Serghei Beseda, 60 de ani, a fost pus sub arest la domiciliu, a anunțat la vremea respectivă Andrei Soldatov, informația fiind confirmată și din alte surse.
“Se zvonea atunci că acesta s-ar fi certat cu Putin. Serviciul 5 al FSB a fost responsabil cu furnizarea de informații despre situația politică din Ucraina și, mai important, de asigurarea unui sprijin politic pentru Kremlin din partea liderilor de la Kiev”, a scris Andrei Soldatov, într-un articol pentru Moscow Times.
“FSB a încercat să minimizeze arestarea lui Beseda, prezentând-o ca pe o simplă interogare a puternicului general. Dar acum am aflat că această <simplă interogare> nu l-a salvat pe Beseda de cazarea într-o celulă din închisoarea Lefortovo”, a mai subliniat Soldatov.
Acesta susține că arestarea generalului este “un important indicator că relația dintre Putin și serviciile sale secrete s-a schimbat dramatic în a doua lună de război”.
Concedierea unui număr de 150 de agenți și aruncarea în închisoare a unui șef de serviciu reprezintă o lovitură pentru FSB, în realitate, coloana vertebrală a Rusiei.
Vladimir Putin a fost șeful acestui serviciu înainte de a deveni președinte, iar de-a lungul ultimilor 20 de ani a transformat FSB într-o structură care are obligația să-l mențină la putere, să elimine orice competiție politică și să-i execute deciziile.
Va fi sau nu va fi o lovitură de stat în Rusia?
Faptul că președintele Rusiei a pornit o acțiune de epurare a FSB l-a pus într-o poziție dificilă pe Alexander Bortnikov, șeful agenției de informații.
Putin, conform unor surse ale serviciilor occidentale, e furios și pe Bortnikov, un puternic aliat al său, dar care acum e suspectat că în mandatul său din FSB s-au scurs informații către SUA, iar în cadrul serviciului există o “cârtiță” (un agent dublu).
La începutul lunii aprilie, surse ale serviciilor de informații ucrainene anunțau că a apărut un grup de persoane influente care pregătesc înlăturarea lui Vladimir Putin.
„În elita economică și politică rusă, s-a format un grup de oameni influenți care i se opune lui Vladimir Putin. Scopul lor este să-l răstoarne pe acesta cât mai curând posibil și să restabilească legăturile economice cu Occidentul, care au fost distruse ca urmare a războiului împotriva Ucrainei”, susține sursa spionajului militar ucrainean, citată de Kyiv Independent.
Declarația publicată în data de 5 aprilie a fost confirmată ulterior de înlăturarea a cel puțin 150 de agenți FSB și trimiterea într-o închisoare de maximă siguranță a unui general al serviciului de informații.
Pierderea a peste 15.000 de soldați ruși în invazia din Ucraina, înfrângerea pe frontul de nord și incapacitatea de a avansa semnificativ în est sau în sud au produs tensiune și neliniște la Kremlin.
A fost găsit un țap ispășitor
Vladimir Putin știe că nu va rezista la putere, dacă nu reușește să unească terestru Peninsula Crimeea cu regiunea Donbas, un obiectiv militar ce ar fi echivalent cu o victorie pentru președintele rus.
Dar chiar și cu o astfel de realizare îi va fi greu să reziste într-o țară care se prăbușește economic și se află sub o mare presiune internațională, din cauza crimelor de război făcute de armata rusă în Ucraina.
“Având rivalități inter și intra-servicii, agențiile de informații sunt prea concentrate pe propriile gelozii mai degrabă decât pe alte probleme. Având în vedere că războiul nu a mers conform planului, au existat, de asemenea, zvonuri că unii dintre șefii serviciilor secrete iau în considerare o lovitură de stat”, a scris Stephen Hall, profesor în relații internaționale și Rusia, la Universitatea Bath din Marea Britanie.
Serviciul 5 din FSB a fost creat chiar de Vladimir Putin în 1998, pe vremea când era director. Acest departament avea rolul de a strânge informații din fostele state sovietice, cu scopul de a le păstra sub influența Moscovei.
Pe parcursul anilor, rolul acestuia a crescut și prin intermediul său se derulau operațiuni de propagandă, dar și politice pentru a controla fostul spațiu al URSS.
Vladimir Putin, conform informațiilor publicate de Andrei Soldatov, îl suspectează pe generalul Serghei Beseda că este cel care a oferit informații americanilor despre pregătirea invaziei.