CCR a trântit și legea care interzice cumulul pensiei cu salariul. 5 din cei 9 judecători primesc pensie specială, pe care o cumulează cu salariul UPDATE Reacția lui Iohannis

CCR a trântit și legea care interzice cumulul pensiei cu salariul. 5 din cei 9 judecători primesc pensie specială, pe care o cumulează cu salariul <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția lui Iohannis

Curtea Constituţională a decis, joi, cu unanimitate de voturi, că este neconstituţională legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat.

Preşedintele CCR, Marian Enache (foto), a explicat că „interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie”.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolului 2 până la 11 din legea privind privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, sunt neconstituţionale.

ADVERTISING

Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale”, a explicat Marian Enache, joi la Parlament. 

Interesant este însă că cinci din cei nouă judecători CCR primesc pensie specială, pe care o cumulează cu salariul. E vorba despre Enache, Bogdan Licu, Livia Stanciu, Cristian Deliorga și Attila Varga. În cazul tuturor celor cinci judecători, pensia specială este mai mare decât salariul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cât despre preşedintele Marian Enache, acesta a încasat peste 15.700 de euro lunar de la stat, potrivit declaraţiei de avere aferente anului 2021. Enache a cumulat trei surse de venit: pensia specială de magistrat CCR, pensia specială de fost parlamentar și salariul de judecător CCR.

În total, pensiile speciale încasate de cinci judecători CCR în anul 2021 s-au ridicat la 36.346 euro lunar.

Menţionăm că judecătorii CCR erau oricum exceptați de la aceasta interdicție.

Reacţia lui Iohannis

Aflat în Spania, preşedintele Klaus Ioahnnis a fost întrebat joi ce opinie are despre decizia Curţii Constituţionale.

ADVERTISING

„Haideţi că discutăm aceste chestiuni acasă, în România. Aici discutăm despre chestiuni mai europene”, a precizat scurt preşedintele, de la summit-ul Comunității Politice Europene.

Ambele legi necesare reformelor din PNRR au picat la CCR

ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.

Ambele legi au trecut pe 28 iunie de Parlament, fiind în faza de control al constituţionalităţii, înainte de a fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

CCR a decis în august că noua lege a pensiilor speciale, esențială pentru obținerea banilor din PNRR, este parţial neconstituţională şi se va întoarce în Parlament.

Modificările aduse de Guvern şi Parlament încercau să pună în acord această lege cu cerințele de reformă ale Comisiei Europene și Băncii Mondiale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇