Cauza exploziei colosale de la Beirut: 2.750 de tone de nitrat de amoniu uitate într-un depozit. Lui Trump îi miroase însă a bombă și atentat

Cauza exploziei colosale de la Beirut: 2.750 de tone de nitrat de amoniu uitate într-un depozit. Lui Trump îi miroase însă a bombă și atentat

Autorităţile libaneze au informat că cele două explozii de marți, care au ucis cel puţin 78 de oameni şi rănit mai mult de 4.000, au fost cauzate de explozia a 2.750 de tone de nitrat de amoniu, substanţă utilizată în compoziţia anumitor îngrăşăminte, dar şi a explozibililor.

La rândul său, preşedintele Donald Trump a apreciat că exploziile "seamănă cu un atentat teribil", menţionând că experţi militari i-au comunicat că ar fi fost vorba de o bombă, informează AFP.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză.

"Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie", a declarat premierul, în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

"Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă", a adăugat şeful executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

"Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală", a promis premierul.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat Guvernului să declare "stare de urgenţă" timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o "putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate", potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Guvernul libanez se va întruni miercuri într-o şedinţă de urgenţă. 

Trump vorbește de o bombă

Pe de altă parte, președintele Trump e convins că a fost atentat cu bombă la Beirut.

"M-am întâlnit cu generalii noştri şi se pare că nu a fost un accident industrial. Se pare, în opinia lor, că a fost un atac. A fost un fel de bombă", a declarat preşedintele american, în conferinţa de presă zilnică consacrată pandemiei noului coronavirus.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că "Statele Unite sunt pregătite să sprijine Libanul". "Vom fi acolo să ajutăm. Pare un atac teribil".

Anterior, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat că SUA "supraveghează situaţia şi sunt gata să furnizeze asistenţă poporului libanez care îşi revine din această tragedie oribilă". El a subliniat că SUA vor aştepta rezultatele investigaţiei guvernului libanez cu privire la cauzele acestor explozii.

Ambasada SUA la Beirut şi-a încurajat cetăţenii aflaţi în capitala libaneză să rămână la adăpost şi să poarte mască pentru a se proteja de eventualul fum toxic.

(Video) O explozie uriașă a zguduit Beirutul. Unda de șoc a făcut ravagii, lăsând în urmă aproape 3.000 de victime. ”Seamănă cu ce am văzut la Hiroshima și Nagasaki”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇