Cătălin Cherecheș a ajuns în România, pe un traseu secret, apoi dus la penitenciarul Arad UPDATE În ce condiții va sta la închisoare

Cătălin Cherecheș a ajuns în România, pe un traseu secret, apoi dus la penitenciarul Arad <span style="color:#990000;">UPDATE</span> În ce condiții va sta la închisoare

Fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi transportat în țara noastră, marți seară trecând granița în România în jurul orei 19.00, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.

Cherecheş este adus cu maşina în ţară şi a plecat în această dimineaţă din Germania, însă traseul spre penitenciar nu a fost anunțat de autorități. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a asigurat că fostul primar din Baia Mare nu va beneficia de nicio condiție specială, dar traseul e secret pentru siguranța deținutului.

UPDATE - Fostul edil a ajuns la vama Nădlac 2 în jurul orei 19.00, fiind adus sub escortă. El a fost dus de la frontieră direct în Penitenciarul Arad, unde este pus în carantină într-o cameră cu alţi deţinuţi aflaţi tot în carantină, potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Arad, Andrei Băeţan, transmite Agerpres. Acesta nu a putut preciza pentru cât timp şi nici dacă miercuri fostul primar din Baia Mare va fi dus la Bucureşti.

ADVERTISING

Documentele din procesul de extrădare arătau că Cherecheş ar fi trebuit să fie dus la Penitenciarul Rahova din București, pentru o perioadă de carantină de 21 de zile, ca mai apoi să execute timp de un an pedeapsa în regim închis la penitenciarul Aiud, pentru ulterior să fie mutat la Penitenciarul Baia Mare.

Avocatul lui Cherecheș, Răzvan Doseanu, a declarat la Digi24 că a fost stabilit acest traseu pentru clientul lui și că au fost indicate autorităților germane inclusiv celula unde va fi deținut, numărul de metri pătrați pe care îi va avea celula, numărul persoanelor din celulă.

Condiţiile în care va fi închis Cherecheş

Ulterior, și Alina Gorghiu a prezentat informații despre extrădarea lui Cherecheș, într-o conferință de presă.

„Fugarul Cătălin Cherecheş va ajunge foarte curând în România, pentru a executa pedeapsa de 5 ani de zile pentru infracţiuni de corupţie, mai exact infracţiunea de luare de mită.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu privire la încarcerarea sa, va fi încarcerat, conform angajamentelor şi conform procedurilor, la Penitenciarul Rahova, pentru o perioadă de carantină şi observare de 21 de zile. Secţia în care va fi încarcerat este destinată persoanelor majore condamnate de gen masculin.

După perioada de carantină, persoana va fi transferată într-un alt penitenciar, în care îşi va executa pedeapsa. La Rahova, fugarul Cătălin Cherecheş va fi cazat cu maxim alte două persoane, într-o camera de aproximativ 19 mp, care include şi mobilierul şi patul, fără spaţiul destinat grupului sanitar. Vorbim despre un penitenciar unde foarte recent au fost inaugurate încă 243 de locuri noi de cazare”, a spus Gorghiu, afirmând că nu se pune problema de condiţii precare de cazare.

Fugarului Cherecheş i se va asigura pat individual, aşa cum se întâmplă cu fiecare deţinut, iar camera are mobilier, instalaţii de încălzire, utilităţi sanitare, cu acces la apă potabilă şi apă caldă, a mai spus Alina Gorghiu, precizând că acesta va beneficia de întreaga infrastructură a penitenciarului, alimentaţie diversificată, acces la un punct comercial din incinta unităţii, acces la publicaţii şi la asistenţă medicală.

ADVERTISING

„Îi vom asigura lui Cătălin Cherecheş toate drepturile prevăzute de lege, pentru că toţi sunt egali în faţa legii”, a subliniat ea.

Ce demersuri va mai face avocatul

Avocatul lui Cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu, a precizat că va continua, alături de clientul său, unele demersuri judiciare, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

„Pe plan intern este o contestaţie în anulare la Curtea de Apel Cluj, care are următorul termen de judecată în 5 aprilie. E o contestaţie înregistrată mai demult, nu e ocazionată de aducerea în ţară a domnului Cherecheş”, a declarat Răzvan Doseanu, pentru News.ro. 

Întrebat care este starea de sănătate a clientului său, avocatul a răspuns că nu doreşte să intre în astfel de detalii, subliniind că în cazul fostului primar nu a fost invocată starea de sănătate pe parcursul demersurilor care ţin de sistemul de justiţie.

Extrădarea lui Cherecheş

Judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au decis, săptămâna trecută, că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei. Cherecheş s-a aflat în arest, în Germania, până la transferul său în România.

Instanţa regională superioară a dat curs unei solicitări a Parchetului General din München, care ceruse extrădarea pe baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel din Cluj, pe 24 noiembrie 2023, data la care Cherecheş a fost condamnat definitiv.

Judecătorii din Munchen nu au luat în considerare condiţiile de detenţie care îl aşteaptă pe Cătălin Cherecheş în România, acesta fiind unul dintre motivele invocate de avocaţii săi pentru evitarea extrădării.

Fostul primar Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost depistat de poliţişti în Augsburg, în 28 noiembrie 2023. Cherecheş a ieşit din ţară pe la Petea, înainte de pronunţarea sentinţei, sub identitatea unei rude.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇