Cherecheș a fugit în Ungaria, cu un taxi. A trecut de polițiști folosind actele unei rude. Șeful Poliției de Frontieră ar urma să fie demis - surse

Cherecheș a fugit în Ungaria, cu un taxi. A trecut de polițiști folosind actele unei rude. Șeful Poliției de Frontieră ar urma să fie demis - surse

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, a fugit în Ungaria cu actele unei rude care locuieşte într-un stat din Europa, a anunțat sâmbătă chestor de poliţie Victor Ştefan Ivașcu, şeful Poliţiei de Frontieră.

Edilul a ieșit din țară prin Vama Petea vineri la ora 7:49, cu un taxi. Cherecheș se afla pe locul din dreapta şoferului, a precizat Ivașcu.

Șeful Poliţiei de Frontieră a declarat că primarul din Baia Mare semăna cu ruda ale cărei acte le-a folosit.

Conform acestuia, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în Ungaria.

„La ora menționată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriu maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România în care se aflau două persoane: conducătorul auto care figura în regim de taxi și un pasager pe scaunul din dreapta față. Cele două persoane s-au legitimat cu cărți de identitate românești dintre care una, aceea a pasagerului, aparținea unei rude a numitului Cherecheș Cătălin, persoană care locuiește într-un stat din Europa.

ADVERTISING

În momentul solicitării documentelor la control, agentul de poliție de frontieră se afla în fața tonetei, pe artera de circulație, și a procedat la identificarea persoanelor din autovehicul prin confruntarea identității din documente cu cei prezenți. Conform atribuțiilor de serviciu, polițistul de frontieră a implementat trecerea în baza de date, apoi a înmânat documentele polițistului de frontieră maghiar aflat la rândul lui în afara tonetei, care a verificat de asemenea identitatea persoanelor și a consemnat acest aspect în bazele de date maghiare, ulterior permițând intrarea acestora pe teritoriul Ungariei”, a declarat șeful Poliției de frontieră.

A fost declanşată cercetarea faţă de agentul de poliţie de fontieră român care a verificat documentele lui Cherecheş.

Ștefan Ivașcu precizează că deși există o asemănare fizică între Cherecheș şi persoana a cărei carte de identitate a prezentat-o, această asemănare „nu scuză” faptul că poliţistul nu a observat că nu este persoana din cartea de identitate prezentată.

ADVERTISING

”Are o experienţă foarte bună, 21 de ani de experienţă, cu multe depistări şi multe realizări”, a spus șeful Poliţiei de Frontieră despre poliţistul care a făcut controlul la ieşirea din ţară în cazul fostului edil.

Acesta a precizat că imaginile captate în punctul de trecere a frontierei nu permit stabilirea „în mod clar şi neechivoc” a identităţii persoanelor care trec frontiera. 

„Dacă poliţistul de frontieră ar fi avut dubii privind identitatea, aşa cum credem că ar fi trebuit, era trecut în linia a doua de control şi acolo era stabilită identitatea. Desigur că în fiecare punct de trecere a frontierei există linia a doua de control şi sunt aceste mijloace la dispoziţie. (...) Problema este că persoana căutată nu a venit sub numele Cherecheş Cătălin, a venit cu un alt document şi în acel document era numele unei persoane asupra căreia nu exista niciun consemn”, a spus Ivaşcu.

ADVERTISING

USR cere explicații pentru fuga primarului

USR a cerut, sâmbătă, explicaţii publice de la miniştrii PNL Cătălin Predoiu şi Alina Gorghiu care „au mai pierdut un corupt înainte să intre la închisoare”.

„Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, era sub control judiciar şi a fugit totuşi de sub nasul poliţiei conduse de Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, înainte de a primi sentinţa de 5 ani de închisoare cu executare. Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne, precum şi instituţiile din subordinea lor, trebuie să dea explicaţii pentru această nouă ruşine din palmares”, afirmă reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă. Detalii AICI.

UPDATE: Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, șeful Poliției de Frontieră ar urma să fie demis de Ministrul de Interne, în urma scandalului provocat de fuga din țară a lui Cătălin Cherecheș. Decizia ar urma să fie anunțată sâmbătă, iar premierul Marcel Ciolacu ar fi fost deja de acord. Nu există o confirmare oficială pentru aceste informații.

5 ani de închisoare pentru luare de mită

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv, vineri, la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia Curţii de Apel Cluj e aceeași cu sentința pronunțată în primă instanță de Tribunalul Cluj, în februarie 2022.

În plus, Curtea de Apel Cluj i-a majorat de la 4 la 5 ani pedeapsa complementară care îi interzice dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice altă funcţie publică, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de sta şi, dreptul de a ocupa funcţia de primar. Pedeapsa complementară se execută după ce iese din închisoare.

Polițiștii s-au dus acasă la Cherecheş, dar nu l-au găsit. Aşa că l-au dat în urmărire.

Cătălin Cherecheș era sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, fiind dat în consemn la toate frontierele țării.

Iată Imaginile zilei: Un polițist sare gardul, deși poarta e descuiată. Condamnatul Cherecheș a dispărut (Video)

Chereches-urmarit-1
Foto: Poliţia Română

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇