Când se redeschid restaurantele și care sunt regulile. Ce spune ministrul Sănătății

Când se redeschid restaurantele și care sunt regulile. Ce spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost întrebat astăzi când se redeschid restaurantele.

Mai precis, jurnaliștii au vrut să știe dacă acestea se vor redeschide în data de 9 iulie. În weekend, surse citate de Mediafax susțineau că aceasta este data la care se vor redeschide restaurantele.

Nelu Tătaru a evitat să dea un răspuns clar. În schimb, el a spus că regulile au fost deja stabilite, deși nu le-a detaliat.

”Orice nouă măsură de relaxare se ia în context epidemiologic. Noi aveam în plan măsuri de relaxare inclusiv la 1 iulie. Suntem într-un moment în care, încă de joi, am inițiat un grup de lucru, atât cu responsabili INSP, Ministerului Sănătății, precum și specialiști din HoReCa pentru a cădea de acord asupra unor reguli pe care noi, de altfel, le-am și stabilit la redeschiderea teraselor, numai că o parte din parteneri respectă mai puțin aceste reguli.

ADVERTISING

O dată cu stabilirea regulilor, care din punctul nostru de vedere există, trebuie doar adaptate la restaurante, mai e și respectarea acestor reguli”, a declarat Nelu Tătaru.

Iată aici detalii despre acest grup - Guvernul face un grup de lucru cu reprezentanţii HORECA, înaintea deschiderii restaurantelor

Ministrul a precizat că în măsura în care va exista ”o concluzie a acestui grup”, va fi abordat ”și momentul redeschiderii restaurantelor”.

”Noi vrem să fie cât mai repede”, a punctat Tătaru.

Care ar putea fi regulile

Profit.ro a făcut rost de proiectul de ordin care reglementează condițiile de redeschidere a restaurantelor.

ADVERTISING

Conform sursei citate, clienților le va fi permis să meargă doar pe anumite benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanța de 2 metri unii de alții la mesele vecine.

Totodată, solnițele, meniurile și olivierele vor putea fi mutate de la o masă la alta doar după ce vor fi dezinfectate.

Astfel, la intrarea în restaurant, fiecare client va fi supus unui ”triaj observațional”. Clienții care prezină semne de infecție respiratorie nu vor avea voie să intre în restaurant.

”Restaurantele vor organiza "circuite cu sens unic" ce trebuie parcurse de clienți, astfel încât să se minimizeze contactele între ei, de exemplu spre și dinspre toaletă. Se permite transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta numai dupa dezinfecție. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință”, arată sursa citată.

ADVERTISING

În plus, nu va fi permis consumul de produse stând din picioare. Se dorește astfel minimalizarea circulației clienților în interior.

De asemenea, va fi încurajată plata cu cardul, iar la case vor fi instalate panouri din plexiglas.

Totodată, la o masă pot sta maximum 6 persoane. Ca idee, la terase pot sta maximum 4 persoane.

Sunt exceptați de la această regulă membrii familiilor numeroase.

Distanța dintre scaunele meselor trebuie să fie de 2 metri.

Ocuparea locurilor se va face cu rezervare sau cu înscriere în registru la sosire. De asemenea, clienții trebuie să lase un nume și un număr de contact.

Personalul va purta mască și își va dezinfecta mâinile înainte de fiecare serviciu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇