Cancelarul german și Emmanuel Macron merg în Rusia să discute cu Putin: Situația e foarte gravă

Cancelarul german și Emmanuel Macron merg în Rusia să discute cu Putin: Situația e foarte gravă

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat că va merge „în curând” la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în încercarea de a dezamorsa criza din jurul Ucrainei.

„Voi merge în Statele Unite, la 7 februarie, unde este programată o întâlnire cu preşedintele Joe Biden, iar în curând voi merge şi la Moscova pentru discuţii cu privire la criza ruso-ucraineană”, a declarat Olaf Scholz, la postul public de televiziune ZDF.

El nu a dat o dată precisă, dar a asigurat că o "întâlnire a fost stabilită şi că va avea loc în curând".

ADVERTISING

"Trebuie să existe o politică coordonată în ce priveşte UE şi NATO" pe această temă, a insistat liderul social-democrat.

"Situaţia este foarte gravă şi nu putem ignora faptul că un număr mare de soldaţi sunt desfăşuraţi la frontiera ucraineană, ceea ce face posibilă o astfel de intervenţie militară" a Rusiei împotriva Ucrainei, a mai adăugat Olaf Scholz.

Şeful guvernului german a respins criticile tot mai insistente la adresa Germaniei, acuzată că este prea conciliantă faţă de Kremlin, în special refuzând să livreze arme Ucrainei.

ADVERTISING

El a reiterat că Rusia va plăti "un preţ foarte mare" în cazul unei agresiuni. "Aliaţii noştri ştiu foarte bine ce aducem", a spus Olaf Scholz.

”Germania este ţara care a oferit cel mai important ajutor Ucrainei în ultimii ani, cu aproape două miliarde de euro sprijin economic”, a ţinut să adauge cancelarul federal.

Și Macron merge în Rusia

Și preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că va discuta despre criza din Ucraina cu omologul său american, Joe Biden, ''în următoarele ore'' şi că nu exclude să se deplaseze la Moscova, pentru a încerca să găsească o soluţie diplomatică, relatează AFP.

ADVERTISING

''Sunt foarte îngrijorat de situaţia de pe teren. Prioritatea pentru mine în problema ucraineană şi dialogul cu Rusia este o dezescaladare şi găsirea termenilor politici pentru o ieşire din criză, care necesită capacitatea de a avansa pe baza acordurilor de la Minsk'', a declarat preşedintele francez.

El a precizat că o posibilă deplasare la Moscova şi poate la Kiev va depinde ''de progresul discuţiilor (sale) în următoarele ore''.

''Nu exclud nimic, deoarece cred că rolul Franţei, în special cu preşedinţia (Consiliului UE) în acest semestru, este să încerce să construiască această soluţie comună'', a adăugat preşedintele Macron, care a vorbit de mai multe ori în ultimele zile cu preşedinţii rus Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇