Calvarul ucrainenilor care s-au rătăcit în Munții Maramureșului: Au mâncat coajă de brad pentru a supraviețui

Calvarul ucrainenilor care s-au rătăcit în Munții Maramureșului: Au mâncat coajă de brad pentru a supraviețui

Cei șase bărbați din Ucraina care au încercat să se refugieze în țara noastră traversând pe jos Munții Maramureșului, în plină iarnă, au trecut printr-o experiență cumplită. Din păcate, unul dintre ei nu a supraviețuit, iar altul încă nu a fost găsit.

Ceilalți patru fugari, printre care și fratele celui aflat încă pe munte, au fost găsiți de salvatori după ce au rezistat, în condiții dramatice, hrănindu-se cu coajă de brad, relatează Pro TV.

Bărbatul decedat avea doar 21 de ani și era cel mai tânăr dintre cei șase. Trupul său a fost găsit într-un pârâu, printre bușteni, la baza unor pereți abrupți de stâncă. Cel mai probabil, el a căzut de pe versanți. Tânărul era îmbrăcat sumar și încălțat cu cizme de cauciuc.

ADVERTISING

Salvamontiștii au fost ajutați de localnici din satul Crasna Vișeului. Corpul tânărului mort a fost recuperat miercuri, operațiunea fiind un calvar și pentru salvatori.

„Am auzit că se formează echipe de căutare și am zis, hai să venim și noi să ajutăm. S-au format echipele și am urcat, am dat de urme vechi pe zăpadă și m-am luat după urme. Am venit pe firul apei, și am dat de el. O fi căzut de pe stânci", a povestit Sandu Martiniuc, cel care a descoperit cadavrul.

„Cunosc zona de 40 de ani, și le-am spus unde se poate ajunge. A fost greu că a fost ceață și s-au luptat săracii cât au putut", a spus și pădurarul Ilie Turc.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei șase bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 33 de ani au trecut ilegal granița, sâmbătă, 24 decembrie, iar Salvamont Maramureș și Poliția de Frontieră au fost alertate încă din prima parte a zilei că aceștia încearcă să traverseze pe jos Munții Maramureșului.

Cel puțin doi dintre bărbați sunt din zona Ivano-Frankivsk, din vestul Ucrainei, și au pătruns în România, într-o zonă sălbatică, în apropierea vârfului Pop Ivan, cu o înălțime de 1.938 metri, care desparte țara noastră de cea vecină. La scurt timp, din cauza viscolului, fugarii s-au rătăcit, iar doi au căzut de pe stânci și au suferit fracturi.

Actiune in desfasurare a SPJ Salvamont Maramures.Apelul venit prin 112 ne-a informat despre o situatie delicata din...

Publicată de Salvamont Maramures pe Sâmbătă, 24 decembrie 2022

Deși în pericol de moarte, au evitat tot timpul să fie salvați, de teamă că vor fi trimiși înapoi în Ucraina iar acolo vor fi închiși pentru că au fugit de încorporare și au dat informații eronate timp de mai multe zile.

ADVERTISING

Despre cel de-al șaselea membru al grupului nu se mai știe nimic de două zile. Acesta este grav rănit și nu se poate deplasa, iar șansele de a mai fi găsit în viață sunt foarte reduse.

„Nu l-a văzut nimeni dacă este în viață sau nu. Alaltăieri s-a vorbit cu el, nu se putea deplasa, avea fracturi la picioare. Nici pe stații nu ai semnal acolo, sunt niște văi cu stânci de 100 de metri unde ești închis ca într-un cort", a declarat Dan Benga, șeful Serviciului Salvamont Maramureș.

Doi dintre ucraineni sunt internați în spitalele din Baia Mare și Vișeu de Sus. Ceilalți doi se află în afara oricărui pericol și sunt cazați la Centrul Regional pentru Solicitanții de Azil din Șomcuta Mare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇