Salvarea ucrainenilor blocați de sâmbătă în Munții Maramureșului. Ziua 3 - au mai fost recuperați doi

Salvarea ucrainenilor blocați de sâmbătă în Munții Maramureșului. Ziua 3 - au mai fost recuperați doi

Continuă operațiunea de salvare a ucrainenilor care au încercat să se refugieze în țara noastră traversând pe jos Munții Maramureșului, în plină iarnă.

Doi dintre ei au fost coborâți încă de sâmbătă noaptea. Iar extragerea a încă unuia dintre ei a fost reușită luni, cu ajutorul elicopterului. Al patrulea a fost găsit și coborât pe jos. Ultimii doi se află încă pe munte, dar nu sunt localizați de salvatori.

Salvamont Maramureș și Poliția de Frontieră au fost alertate sâmbătă, pe 24 decembrie, în prima parte a zilei, că 6 ucraineni încearcă să traverseze pe jos Munții Maramureșului pentru a ajunge în România.

ADVERTISING

Se aflau deja pe teritoriu românesc. Una dintre marile probleme era că la peste 1.800 de metri - pe unde erau nevoiți să treacă - vremea era foarte rea, iar relieful, foarte accidentat. Și un singur pas greșit îi putea costa viața chiar și pe oamenii cu mare experiență pe munte.

Iată cum s-au desfășurat cele trei zile ale intervenției, până în acest moment:

Ziua I: 2 ucraineni salvați în noaptea de Ajun

Salvatorii au mobilizat imediat echipe și organizat misiunea de salvare, după cum a anunțat pe Facebook Salvamont Maramureș.

Actiune in desfasurare a SPJ Salvamont Maramures.Apelul venit prin 112 ne-a informat despre o situatie delicata din...

Publicată de Salvamont Maramures pe Sâmbătă, 24 decembrie 2022

După ore de căutare, salvatorii au reușit să recupereze 2 ucraineni. Ambii erau în șoc hipotermic și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

ADVERTISING

Ploaia torențială și ceața care nu le permitea să vadă nici măcar la 5 metri în față i-au determinat pe salvamontiști să coboare de pe munte.

4 ucraineni au rămas, noaptea, pe frig, ploaie și ceață, sus pe munte. Unul dintre ei era izolat de grup și avea piciorul rupt. Potrivit salvamontiștilor, ucrainenii refuzau să coopereze și să dea coordonate exacte, cel mai probabil de teamă că vor fi prinși trecând ilegal granița.

Ziua II: Crăciunul pe munte, în ploaie, ger și ceață

Autoritățile au reușit - cu sprijinul STS - să îl localizeze pe ucraineanul cu piciorul rupt.

Încă de la primele ore ale dimineții, 4 salvamontiști și 5 polițiști de frontieră au urcat pe munte, ca să recupereze atât cetățeanul cu piciorul rupt, cât și pe ceilalți 3.

ADVERTISING

Dintre aceștia, unul s-a separat de grup. Iar salvatorii nu aveau nicio informație despre locul în care se afla sau despre starea lui.

Salvatorii au avut două elicoptere de la Departamentul pentru Situați de Urgență care le-au ușurat ascensiunea și căutările.

Doi dintre cei 4 ucraineni au fost depistați. La rândul lor, i-au văzut pe salvamontiștii care ajunseseră la circa 500 de metri distanță, dar fără posibilitatea de a se apropia mai mult, din cauza terenului foarte accidentat (cu stânci și versanți) și a vremii nefavorabile.

Ploua încă, era foarte frig, iar ceața nu le permitea să vadă nici măcar la 3 metri în față.

În imaginile filmate de salvamontiști, la sol, dar și în cele din elicopter se poate vedea cât de greu le este salvatorilor să înainteze. Dar și în ce condiții sunt nevoiți ucrainenii blocați pe munte să supraviețuiască.

Căutările s-au suspendat din nou.

Iar cei 4 ucraineni rătăciți și-au petrecut pe munte și prima zi de Crăciun, dar și noaptea care a urmat.

Ziua III - rătăciții au fost reperați. Salvatorii sunt la 500 m distanță

În dimineața zilei de luni, 26 decembrie, Salvamont Maramureș a anunțat că urcă iar pe munte, în căutarea cetățenilor ucraineni rătăciți.

„Din informațiile primite la ora 08:00, în această dimineață se pare că toți cei 4 ucrainieni aflați pe munte sunt în viață încă! Încercăm, în funcție de vreme, să îi scoatem cu elicopterele cu troliu din munte, singura varianta de-altfel pe care o mai avem!”, au scris salvamontiștii maramureșeni pe Facebook.

UPDATE 1 - Unul dintre cei patru ucraineni a fost recuperat luni după-amiază cu ajutorul unui elicopter SMURD, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab.

Între timp, din cauza condiţiilor meteo dificile în zona montană cel de-al doilea cetăţean ucrainean nu a mai putut fi ridicat cu elicopterul.

"A doua persoană nu va mai fi extrasă cu elicopterul. Condiţiile meteo nu mai permit intervenţia aeriană. A fost inserat un salvamontist la victimă, misiunea de salvare continuă cu mijloace terestre. O echipă formată din poliţişti de frontieră şi salvatori montani a pornit pe jos spre locul respectiv", a precizat Oana Pârcălab.

Conform aceleiaşi surse, operaţiunile de salvare vor continua şi în timpul serii de luni, încercându-se recuperarea celorlalţi ucraineni aflaţi pe munte.

"Se depun toate eforturile pentru finalizarea cu succes a activităţilor de cutare şi salvare. Toate echipajele de salvare sunt pe poziţii, în speranţa că timpul va permite, totuşi, reluarea activităţii de extragere a celei de-a doua persoane împreună cu salvamontistul rămas acolo", a mai precizat Oana Pârcălab.

UPDATE 2: Al patrulea ucrainean a fost coborât, pe jos, de către salvatori. Ultimii doi ucraineni sunt încă pe munte, dar salvamontiștii nu i-au localizat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇