Câinii care depistează Covid ajung curând şi pe aeroportul din Cluj

Câinii care depistează Covid ajung curând şi pe aeroportul din Cluj

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că proiectul Centrului Chinologic de la Sibiu de depistare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 va fi extins în ţară, în primul rând pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

„Vor fi aceiaşi câini şi la Cluj, şi la Sibiu, vom alege câteva zile pe săptămână, câteva curse internaţionale.

Va trebui să organizăm culoarul de sosiri în aşa fel încât să îşi desfăşoare activitatea. România este printre puţinele ţări din lume care a implementat un astfel de proiect”, a spus Lucian Bode.

El a arătat că cei cinci câini folosiţi pe Aeroportul din Sibiu au depistat mai mulţi pasageri infectaţi cu noul coronavirus.

ADVERTISING

Acum două săptămâni am avut şi primul pacient din România depistat cu Covid de un câine poliţist

"Am lansat un proiect pilot al Centrului Chinologic de la Sibiu şi mă bucur că a avut rezultate. Pe Aeroportul Sibiu au fost executate 30 de misiuni cu cei 5 câini şi 3 poliţişti.

Exemplarele canine au semnalat un număr total de şapte persoane, dintre care una avea aproximativ trei săptămâni de la momentul în care a fost confirmată ca fiind infectată, o persoană a fost testată şi confirmată pozitiv cu test rapid şi ulterior cu test PCR.

ADVERTISING

Două persoane au fost semnalate şi testate negativ la testul rapid de pe aeroport, dar care au fost carantinate pentru că nu au făcut dovada vaccinului, şi trei persoane semnalate şi care au fost testate negativ cu test rapid şi carantinate pentru că nu aveau schema completă de vaccinare", a menţionat Lucian Bode, luni, într-o conferinţă de presă.

Deocamdată Aeroportul Internaţional din Sibiu este singurul din România unde echipe de câini special antrenaţi pot depista semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2, la pasageri.

ADVERTISING

Citeşte şi: Câinii fac diferența dintre un om bolnav și unul sănătos. E cel mai ieftin test COVID, deloc invaziv și cu acuratețe de 97%


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇