Un nou scandal în Marea Britanie: Imagini cu funcționari plimbați de Boris Johnson cu avionul Guvernului

Un nou scandal în Marea Britanie: Imagini cu funcționari plimbați de Boris Johnson cu avionul Guvernului

Mai mulți funcționari publici din guvernul Marii Britanii au făcut un zbor de agrement deasupra țării cu avionul folosit în deplasările oficiale de premierul britanic, scrie presa insulară. Potrivit unei surse, călătoria a costat 50.000 de lire sterline (aproape 57.830 de euro) din banii publici.

Zborul a durat 91 de minute, iar funcționarii au fost serviți cu mâncăruri fine și o selecție de băuturi alcoolice, relatează Sky News.

Datele disponibile pe FlightRadar arată că avionul RAF Voyager a decolat de pe aeroportul Stansted din Londra și a zburat până la parcul național Lake District și retur, pe o rută de 700 de mile (1.162 de kilometri).

Presa britanică a publicat imagini cu funcționarii din cabinetul Johnson la îmbarcare și la coborârea din avion, iar Emily Thornberry, membră a Partidului Laburist, a calificat zborul drept "o rușine dincolo de cuvinte".

Guvernul britanic susține că a fost un zbor impus de considerente tehnice, iar costurile de întreținere ar fi fost mai mari dacă acesta nu ar fi avut loc. "Pentru a respecta regulile Airbus și ale industriei aviatice, aeronava era obligată legal să opereze un zbor de întreținere înainte de 4 septembrie sau să suporte costuri suplimentare semnificative de depozitare", au transmis într-un comunicat oficialii cabinetului Johnson.

ADVERTISING

Aceștia au adăugat că prezența funcționarilor la bord a fost necesară pentru a se verifica dacă o reconfigurare recentă a avionului întrunea în continuare condițiile ministeriale.

Boris Johnson a fost acuzat în iulie că a transformat avionul guvernului într-un "un taxi personal" după ce el și familia l-au utilizat pentru a se întoarce acasă dintr-o excursie în Cornwall.

Aeronava Airbus A321 folosită de primul ministru și de familia regală s-a mai aflat în centrul unei controverse când a fost vopsită din gri în alb, iar pe coada sa a fost vopsit drapelul britanic, operațiune care a costat 900.000 de lire sterline (1,03 milioane de euro).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇