Bloomberg: Ungaria a împiedicat adoptarea unei declarații comune a UE la doi ani de la invazia rusă în Ucraina

Bloomberg: Ungaria a împiedicat adoptarea unei declarații comune a UE la doi ani de la invazia rusă în Ucraina

Ungaria a împiedicat statele membre ale Uniunii Europene să semneze o declaraţie comună pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, au declarat pentru Bloomberg persoane familiarizate cu această chestiune.

Una dintre persoane a declarat că un membru al UE – care nu este membru NATO – a avut, de asemenea, rezerve cu privire la unele secţiuni ale declaraţiei, dar nu a precizat dacă ţara respectivă ar fi mers atât de departe încât să o blocheze.

Veto-ul Budapestei, în schimb, ale cărui motive nu au fost imediat clare, deşi este cunoscută poziţia anti-război a Ungariei şi apropierea sa de Moscova, i-a determinat pe preşedinţii Comisiei Europene, Consiliului European şi Parlamentului European să emită vineri o declaraţie comună proprie, în care asigură Kievul de continuarea sprijinului financiar şi militar.

ADVERTISING

„Vom continua să răspundem nevoilor militare şi de apărare presante ale Ucrainei, inclusiv prin livrări de muniţii şi rachete de care Ucraina are nevoie urgentă. Am întreprins acţiuni fără precedent la nivelul UE pentru a accelera producţia industriei europene de apărare şi vom continua să creştem capacitatea, ceea ce ne va permite să ne intensificăm sprijinul militar şi cooperarea cu Ucraina, consolidând în acelaşi timp pregătirea noastră în materie de apărare şi suveranitatea europeană.

De asemenea, lucrăm la viitoare angajamente de securitate care vor ajuta Ucraina să se apere, să reziste eforturilor de destabilizare şi să descurajeze actele de agresiune în viitor” - promit liderii europeni la împlinirea a doi ani de la războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un purtător de cuvânt al Consiliului European a refuzat să comenteze, potrivit Bloomberg.

Separat, UE a adoptat noi sancţiuni vizând sute de persoane şi entităţi, acesta fiind al 13-lea pachet de măsuri al blocului de când Rusia a invadat Ucraina.

Ce spune declarația comună a instituțiilor europene

„Astăzi se marchează o aniversare tragică: cea a războiului de agresiune la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea manifestă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU. Doi ani de violenţă, brutalitate, teroare şi distrugere.

ADVERTISING

Nu vom uita niciodată şocul iniţial al atacului, oroarea evenimentelor de la Borodianka, Bucea, Mariupol”, se arată în declaraţia comună semnată de Ursula von der Leyen, Charles Michel şi respectiv Roberta Metsola, preşedinţii celor trei instituţii politice europene.

„Uniunea Europeană va sprijini întotdeauna independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional. Anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului în urmă cu 10 ani marchează începutul agresiunii susţinute a Rusiei împotriva Ucrainei”, este poziţia Uniunii Europene reiterată în declaraţia comună.

Potrivit şefilor celor trei instituţii europene, „Rusia şi liderii săi poartă întreaga responsabilitate pentru acest război şi pentru consecinţele sale globale, precum şi pentru crimele grave comise. Rămânem hotărâţi să îi tragem la răspundere, inclusiv pentru crima de agresiune”, promit Ursula von der Leyen, .Charles Michel şi Roberta Metsola.

De asemenea, ei asigură Kievul că „mai mult ca niciodată”, europeni rămân „uniţi şi fideli” promisiunii de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, „pentru poporul ucrainean, pentru pacea şi securitatea în Europa şi pentru ca ordinea internaţională bazată pe reguli să prevaleze”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇