Cine l-a convins pe Viktor Orban să-și ridice veto-ul față de ajutorul pentru Ucraina

Cine l-a convins pe Viktor Orban să-și ridice veto-ul față de ajutorul pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene au convenit joi în unanimitate să acorde un nou ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei, a declarat preşedintele summitului, depăşind, aparent surprinzător de repede, săptămâni întregi de rezistenţă din partea Ungariei.

Acordul vine după săptămâni de dispute cu premierul ungar Viktor Orban, care a opus veto la pachetul de ajutor, la summitul anterior, din decembrie anul trecut.

Orban, care a cultivat legături strânse cu Moscova, şi-a intensificat criticile la adresa strategiei UE de a susţine Ucraina cu ajutor financiar şi militar, în timp ce războiul Rusiei împotriva vecinului său se apropie de împlinirea a doi ani.

ADVERTISING

Potrivit Reuters, înainte de începerea summitului, liderii UE au exercitat presiuni asupra Ungariei pentru a nu mai bloca decizia, spunându-i premierului Viktor Orban că trebuie să aleagă o tabără în faţa provocării existenţiale reprezentate de războiul Rusiei.

Liderii Germaniei, Poloniei, Belgiei şi Finlandei s-au numărat printre cei care au sosit la summitul UE de la Bruxelles pentru a spune că este esenţial ca blocul celor 27 de ţări să convină în mod unitar să ofere ajutor Kievului din bugetul lor comun până în 2027.

Joi, Orban nu a vorbit cu jurnaliştii la sosirea la summitul UE. În schimb, el a postat pe Facebook fotografii cu el însuşi plimbându-se în jurul unor tractoare înaintea protestului fermierilor care a avut loc joi la Bruxelles concomitent cu summitul.

ADVERTISING

Tot pe Facebook, el a postat o fotografie şi a spus că a avut ceea ce a numit "negocieri" cu liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi cu înalţii oficiali UE înainte de discuţiile cu uşile închise din cadrul summitului.

Cancelarul german Olaf Scholz a precizat joi care sunt aşteptările celorlalte 26 de ţări ale UE. "Sunt profund convins că un acord este posibil, dacă Europa se vede ca o comunitate în care toţi sunt solidari", a declarat el. "Acum este momentul să ajungem la o decizie. Mă voi strădui să ajungem la un acord al celor 27", a punctat Scholz.

Premierul polonez Donald Tusk a fost de acord: "Ca şi comunitate, nu putem renunţa la acest lucru. Astăzi este momentul în care premierul Orban trebuie să vadă că timpul pentru jocurile sale s-a terminat. El trebuie să se gândească dacă intră sau iese din joc", a declarat el reporterilor.

ADVERTISING

Între fotografiile de la Bruxelles postate pe Facebook de Viktor Orban există una în care discută încântat cu fostul premier al Poloniei, Mateusz Morawiechi, adversarul politic al lui Donald Tusk.

Cine l-a convins pe Orban

Ca parte a acordului anunţat joi, statele membre au convenit să dezbată în fiecare an implementarea pachetului de ajutor pentru Ucraina şi, "dacă este necesar", Comisia Europeană, organismul executiv al blocului, ar putea fi rugată să propună o revizuire peste doi ani, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg. Cererea liderului ungar - de a avea drept de veto de fiecare dată - nu a avut succes.

Acordul a fost salvat în cadrul întâlnirii de dimineaţă pe care Orban a avut-o cu cancelarul Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giorgia Meloni, potrivit unor persoane familiare cu întâlnirea citate de Bloomberg.

Liderii prezenţi la summitul extraordinar - dintre care unii l-au acuzat pe Orban de "şantaj" - se pregătiseră pentru un blocaj, după ce săptămâni de negocieri nu au dus la niciun rezultat.

Momentul este crucial pentru Ucraina, care a avertizat că visteria sa se goleşte în timp ce se confruntă cu lipsa armelor pentru a face faţă invaziei ruse. Kievul aşteaptă în continuare un ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA, care nu a fost încă aprobat de Congres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇