UE îi arată pisica lui Viktor Orban: Nu mai merge cu șantajul!

Deși au negat existența unui plan amănunțit de pedepsire a guvernului de la Budapesta, cum au anunțat jurnaliștii britanici, reprezentanții statelor membre nu exclud o reacție dură la adresa premierului maghiar în situația în care acesta va bloca ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.
UE îi arată pisica lui Viktor Orban: Nu mai merge cu șantajul!
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Viktor Orban a ajuns la răscruce. După ce vreme de doi ani a șantajat Uniunea Europeană, amânând aderarea Suediei la NATO, amenințând că blochează începerea negocierilor de aderare a Ucrainei cu UE sau, mai nou, punând în pericol ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru țara vecină care a fost invadată de Rusia, prim-ministrul Ungariei nu mai are posibilitatea de a juca la două capete așa cum s-a obișnuit. Reprezentanții Uniunii Europene i-au transmis, neoficial, un ultimatum.

Peste 70% din populația Ungariei susține UE, țara fiind condusă în ultimii 14 ani de cel mai anti-european lider de pe continent.

Viktor Orban și-a dezvoltat o relație specială cu Vladimir Putin, folosind prietenia cu acesta ca o armă împotriva Bruxelles-ului. Una de care Rusia avea nevoie pentru a crea tensiuni între statele membre și a arăta „cât de slabe sunt democrațiile europene”. Pentru asta, Putin a „plătit” Ungaria cu energie și materii prime, vândute la prețuri preferențiale.

Viktor Orban a creat un regim autoritar printr-un control strict al presei, orientarea fondurilor europene și investițiilor străine spre o rețea de apropiați, care la rândul lor i-au finanțat campaniile.

ADVERTISING

„… a rescris mai multe articole ale Constituției în ultimii ani, ceea ce i-a permis să obțină mai multă putere pentru el și pentru partidul său”, se arată într-un raport scris de Julianne Cullen, Boston University, pentru Fundația Democratic Erosion Consortium.

„A concediat pe scară largă funcționarii publici, instalând membri ai propriului său partid pentru a contribui la estomparea granițelor dintre Guvern și FIDESZ. O altă acțiune corozivă a fost extinderea instanțelor constituționale din Ungaria, organismul responsabil cu supravegherea actelor parlamentare. Orbán a umplut aceste instanțe cu susținători ai FIDESZ, care au neglijat să reclame modul său autoritar de a acționa. De asemenea, a aranjat circumscripțiile electorale în așa fel încât să-și avantajeze propriul partid”, se mai arată în raportul citat.

Prăbușirea Ucrainei înseamnă prăbușirea Europei

Pentru Uniunea Europeană și statele membre, victoria Ucrainei asupra Rusiei este vitală. O prăbușire a Kievului în fața Kremlinului ar crea o instabilitate politică majoră la nivelul continentului, asociată cu o serie de crize economice și sociale.

Nimic nu-l va opri pe Vladimir Putin să destabilizeze Republica Moldova și să atace statele baltice, așa cum au susținut experții militari în repetate rânduri.

Russia WWII Leningrad Siege Lifting Anniversary Wr
RUSIA. Vladimir Putin îl consideră pe Viktor Orban cel mai important aliat european și ar face orice pentru a bloca ajutorul financiar pentru Ucraina. În imagine, președintele rus, cu un buchet de flori, se îndreaptă spre o ceremonie - Foto: Hepta.ro

Eșecul contraofensivei ucrainene, dar și intrarea SUA într-un blocaj politic, provocat de campania pentru alegerile prezidențiale, au făcut ca Ucraina să rămână fără resurse, fiind puse în pericol finanțarea operațiunilor militare.

Uniunea Europeană a pregătit un ajutor de 50 de miliarde de euro, 17 în transferuri nerambursabile și 33 de miliarde în împrumuturi, fonduri ce ar ajuta Ucraina să-și relanseze industria de apărare și să achiziționeze echipamentul militar necesar pentru a continua lupta.

Viktor Orban a anunțat în mai multe rânduri că se opune acestui ajutor, făcându-i pe plac lui Vladimir Putin, care nu a renunțat niciun moment la planul său de a cuceri Ucraina.

Planul de atac la adresa lui Orban

În data de 1 februarie, la Bruxelles va avea loc un Consiliu European Special, la care vor participa șefii de stat și de guvern ale celor 27 de țări membre, pentru aprobarea masivului ajutor pentru Ucraina, dar și finanțarea unor programe de control al migrației și întărirea pazei frontierelor.

În spatele ușilor închise, oficiali de la Bruxelles au creat un plan prin care vizează exploatarea slăbiciunilor economiei Ungariei, scăderea încrederii investitorilor în această țară și slăbirea monedei în situația în care Viktor Orban va avea de gând să blocheze fondurile europene pentru Ucraina.

President of the European Commission in Kiev
ALIANȚĂ PENTRU SUPRAVIEȚUIRE. Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, este o susținătoare a acordării unui ajutor financiar lui Volodimir Zelenski pentru a avea resurse să reziste atacului Rusiei - Foto: Hepta.ro

Despre existența acestei strategii au scris jurnaliștii de la Financial Times, care susțin că au consultat documentul pregătit în culise.

„Europa îi transmite lui Viktor Orbán că e timpul să se alinieze. Poate că tu ai un pistol, dar noi avem o bazuka”, a declarat Mujtaba Rahman, directorul agenției de consultanță Eurasia Group, citat de „Financial Times”.

„…în cazul în care nu se va ajunge la un acord la întâlnirea din 1 februarie, ceilalți șefi de stat și de guvern vor declara public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar… nu-și pot imagina că Ungaria mai poate primi fonduri de la Uniunea Europeană”, susțin jurnaliștii englezi că scrie în documentul pregătit la Bruxelles.

O infirmare cu multe nuanțe

Reprezentanții Uniunii Europene au negat existența unui astfel de plan, spunând că: „Documentul la care se face referire în articol este o notă de subsol, scrisă de secretariatul Consiliului pe propria sa răspundere şi care descrie starea actuală a economiei ungare”, se arată în declarația înaltului oficial al UE.

„Este un document factual care nu reflectă stadiul negocierilor care au loc. Nota nu prezintă niciun plan specific legat de bugetul UE pe termen lung şi Facilitatea pentru Ucraina, şi nici vreun plan legat de Ungaria”, se mai arată în reacția Uniunii.

Deși, la prima vedere, poziția UE neagă existența unei strategii de presiune asupra Ungariei, la o a doua vedere, se confirmă faptul că secretariatul consiliului a pregătit o astfel de strategie, care analizează slăbiciunile economiei maghiare.

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk
RĂZBOI. Fără banii Uniunii Europene, Ucraina nu mai poate rezista în fața presiunii militare a Rusiei. Militar ucrainean patrulează epuizat în tranșeele din regiunea Donețk - Foto: Hepta.ro

S-a schimbat tactica

Trebuie amintit că, la jumătatea lunii decembrie, Viktor Orban a plecat acasă cu 10 miliarde de euro după ce și-a dat, în ultima clipă, acordul ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

După acel episod au existat multe voci critice care au acuzat faptul că UE a cedat șantajului practicat de Viktor Orban.

Se observă că, de această dată, reprezentanții statelor membre au schimbat tactica, transmițându-i premierului ungar, cu câteva zile înainte de întâlnire, un mesaj voalat că nu vor ceda și că sunt pregătiți să acționeze.

Comisia Europeană nu poate transfera fonduri Ucrainei fără să existe un vot în unanimitate în cadrul Consiliului, adică o punere de acord a tuturor celor 27 de șefi de state și de guverne din UE.

La precedenta întâlnire, atunci când au fost aprobate cererile de aderare ale Moldovei și Ucrainei, practic, dându-se startul negocierilor, Viktor Orban s-a abținut de la vot, ieșind din sală.

Se consideră că unanimitatea a fost exercitată și în situația în care un singur membru se abține sau, accidental, nu votează.

Un răgaz pentru SUA

O adoptare de către statele europene a importantului ajutor financiar pentru Ucraina ar reprezenta o relansare a alianței împotriva agresiunii Rusiei.

Donald Trump Attends Press Conference At 40 Wall S
AȘTEPTARE. Victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA, speranța lui Putin pentru a putea cuceri Ucraina - Foto: Hepta.ro

Fondurile respective ar fi o gură de oxigen pentru regimul politic de la Kiev, care nu mai are resurse să finanțeze operațiunile militare și, în plus, ar reprezenta un răgaz necesar SUA, acolo unde se decide destinul Ucrainei în urma rezultatului alegerilor prezidențiale din toamnă.

Donald Trump este un apropiat al lui Putin, iar președintele rus mizează pe o victorie a republicanului și întoarcerea acestuia la Casa Albă pentru a i se elibera drumul către Kiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇