China vrea să-și întărească relația de securitate cu Ungaria. Orban abia așteaptă

China vrea să-și întărească relația de securitate cu Ungaria. Orban abia așteaptă

Beijingul face un pas în „inima” NATO exact când relațiile Budapestei cu UE și aliații NATO au ajuns la cel mai redus nivel.

China caută să speculeze tensiunile dintre Ungaria și Uniunea Europeană și NATO cu o ofertă de întărire a relațiilor cu Beijingul. Deloc întâmplător, tocmai când Beijingul s-a arătat interesat de un parteneriat strategic cu Budapesta, guvernul Orban a refuzat să primească o delegație sosită de la Washington, observă The Guardian.

Premierul maghiar Viktor Orbán s-a întâlnit vineri cu ministrul chinez al Securității Publice, Wang Xiaohong. Potrivit agenției de presă chineze Xinhua, Wang a spus că speră să "aprofundeze cooperarea în domenii precum combaterea terorismului, combaterea crimelor transfrontaliere, securitatea și consolidarea capacității de aplicare a legii în cadrul inițiativei 'Centura și Drumul'" - un proiect uriaș de finanțare a construirii de șosele, porturi, căi ferate, aeroporturi și alte elemente de infrastructură în zeci de țări.

ADVERTISING

Obiectul, a spus ministrul chinez, ar fi acela "de a face din cooperarea în domeniul aplicării legii și în materie de securitate un nou punct culminant al relațiilor bilaterale".

Dincolo de rigiditatea limbajului diplomatic, China știe foarte bine că Ungaria este membră a UE și NATO, ceea ce face ca acest demers îndrăzneț să fie foarte neobișnuit.

Budapesta, care întreține legături strânse și cu Rusia, mai mult decât cu alte state din UE, își dorește o relație cu China. Anul trecut, Viktor Orban a fost singurul lider UE care a partiipat la un forum de la Beijing dedicat inițiativei "Centura și Drumul". Iar producătorul chinez de mașini electrice BYD a spus că va deschide în Ungaria prima sa fabrică din Europa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Într-o declarație despre întrevederea de vineri cu Wang, un purtător de cuvânt al lui Orban a spus că premierul a declarat că "respectul lipsește din ce în ce mai mult din diplomația internațională, dar a rămas întotdeauna între Ungaria și China". "Părțile de negociere au atras atenția asupra importanței securității și stabilității", a adăugat reprezentantul.

Perspectiva unei cooperări mai strânse între Budapesta și Beijing survine pe fondul deteriorării relațiilor Ungariei cu UE și aliații NATO.

În timp ce imaginea Ungariei s-a deteriorat în capitalele occidentale în ultimii ani, decizia Budapestei de a renunța la opoziția față de cererea Suediei de a intra în NATO a subminat și mai mult încrederea în guvernul Orban.

ADVERTISING

Izolarea Budapestei a devenit evidentă și în weekend, la conferința pentru securitate de la Munchen, de la care oficialii importanți din Ungaria au absentat. Cu toate acestea, în weekend el a dat câteva semnale contradictorii.

Într-un discurs rostit sâmbătă în Ungaria, Orban a spus: "Suntem în curs de a ratifica accederea Suediei în NATO la începerea sesiunii de primăvară a parlamentului."

Tot în weekend, toți membrii cabinetului său au refuzat, însă, să se întâlnească cu o delegație bipartidă de senatori americani veniți la Budapesta pentru a cere guvernului maghiar să renunțe la blocarea intrării Suediei în NATO.

"Aliații au așteptat 21 de aluni acțiunea Ungariei asupra accederii Suediei în NATO. În mod regretabil, o serie de oficiali importanți ai guvernului Ungariei și de reprezentanți ai Fidesz (partidul lui Orban, n.red.) au refuzat să se întâlnească cu cea mai importantă delegație bipartidă a Congresului american care a vizitat Ungaria în ultimii ani", a scris pe o rețea de socializare ambasadorul american la Budapesta, David Pressman.

În discursul său din weekend, Orban, care se confruntă cu o presiune politică crescândă și cu proteste din cauza scandalului demisiei președinței țării, și-a prezentat fără echivoc aspirațiile. "Nu ne putem amesteca în alegerile altor țări, dar am prefera foarte mult să-l vedem pe președintele Donald Trump întorcându-se la Casa Albă și făcând pace aici, în jumătatea estică a Europei", a spus el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇