Miting de amploare în Ungaria. Oamenii cer demiterea Guvernului Orban în scandalul grațierii: ”Ne-am săturat. Avem nevoie de schimbare!”

Miting de amploare în Ungaria. Oamenii cer demiterea Guvernului Orban în scandalul grațierii: ”Ne-am săturat. Avem nevoie de schimbare!”

Zeci de mii de oameni au protestat, vineri, la Budapesta, în cea mai mare manifestație împotriva guvernului lui Viktor Orban din ultimii ani, după ce o grațiere într-un caz de abuz sexual acordată de președinta Katalin Novak a provocat indignare publică și a dus la demisia ei.

Prim-ministrul conservator al Ungariei, care se află la putere din 2010, a încercat să calmeze scandalul care a durat o săptămână și care a dus la căderea a doi dintre aliații săi politici-cheie, președintele și fosta ministru a justiției, Judit Varga – dar subiectul continuă să domine media internă.

ADVERTISING

Turbulențele nu reprezintă o amenințare imediată la adresa guvernării lui Orban, arată The Guardian, având în vedere că alegerile din 2026 sunt încă departe, dar ele survin înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, în care partidul său speră să câștige susținere din partea partidelor de extremă dreapta din Europa.

Grațierea a stârnit un val de indignare publică, iar nouă influenceri online, printre care și populara cântăreață Azahriah, au chemat la o manifestație în Piața Eroilor din Budapesta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Zeci de mii de manifestanți, inclusiv mulți tineri, s-au adunat în piața imensă, iar alții au umplut bulevardele care duc spre ea și au continuat să mărșăluiască.

„Ne-am săturat. Avem nevoie de schimbare, acest guvern este plin de minciuni și ipocrizie”, a declarat Jozsef Molnar, în vârstă de 64 de ani, care a adăugat că fiul său de 19 ani protestează și el. Molnar a explicat că ultima dată când a participat la o manifestație a fost în 1989, când a căzut comunismul.„Suntem aici pentru viitorul nostru și al nepoților noștri”, a spus acesta pentru sursa citată.

ADVERTISING

Organizatorii protestului au întrebat într-o postare pe Facebook: „Câte alte probleme similare există pe care nu le cunoaștem și care au fost acoperite?” „Indiferent de taberele politice, credem că este important să ne exprimăm în sprijinul protejării victimelor [de abuz], transparenței, demnității umane și unui dialog public sincer”, au scris ei.

Motivațiile din spatele grațierii unui bărbat care a ajutat la acoperirea abuzului sexual într-un cămin de copii rămân neclare.

Partidul Fidesz, condus de Orban, a încercat să influențeze opinia publică, transmițând că greșelile din partea lor au avut consecințe, în contrast cu cele făcute de Opoziție. Premierul urmează să țină un discurs sâmbătă pe această temă.

Vineri, şeful de Cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat că președintele și fostul ministru al Justiției și-au asumat responsabilitatea pentru această problemă, iar guvernul a considerat chestiunea închisă. Este important „să privim în viitor”, iar Executivul va căuta să înăsprească reglementările privind protecția copiilor, a spus el.

C.P.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇