După toate problemele economice cu care s-a confruntat în 2023, Beijingul a acumulat o datorie imensă. Președintele american Joe Biden a avertizat că aceasta ar putea fi o „bombă cu ceas”.
Mare parte a acestui an, piețele globale au fost perturbate de veștile proaste care veneau din China. A doua economie a lumii s-a confruntat cu o serie de probleme în 2023 – de la deflație la un șomaj record în rândurile tinerilor și o criză imobiliară care se adâncește, iar așteptata revenire post-pandemică nu a venit.
Problemele economice tot mai mari ale Beijingului l-au determinat în august pe președintele american Joe Biden să numească economia chineză o „bombă cu ceas". Iar acum se profilează o amenințare economică mai puțin cunoscută, dar tot de rău augur: datoriile ascunse colosale ale Chinei, scrie Business Insider.
Autoritățile locale din China au acumulat „un munte de datorii", în principal pentru finanțarea proiectelor regionale de infrastructură, cum ar fi construirea de drumuri și poduri.
Datoriile au fost generate de așa-numitele vehicule de finanțare ale autorităților locale. O analiză a publicației chineze Caixin Global a estimat obligațiile restante ale acestor entități la aproape 10 trilioane de dolari.
Ce sunt vehiculele de finanțare chineze
Aceste organisme au fost create de China pentru a facilita finanțarea proiectelor regionale de infrastructură. Inițial gândite pentru sprijinirea proiectelor de infrastructură precum autostrăzi, aeroporturi și instalații energetice, entitățile aveau rolul de a oferi finanțare în afara constrângerilor oficiale impuse de autorități.
Noțiunea de „datorie ascunsă" a fost definită de Consiliul de Stat al Chinei în 2018 ca orice împrumut care nu face parte din cheltuielile guvernamentale de la buget – practic, este o finanțare în afara contabilității.
Sectorul finanțării paralele a crescut exponențial după criza financiară mondială din 2008, când guvernul chinez a făcut eforturi pentru ca extinderea rapidă a infrastructurii și serviciilor publice să susțină creșterea economică, potrivit Bloomberg.
Datele publicate de Fondul Monetar Internațional și Bloomberg estimează că valoarea totală a datoriilor acumulate de aceste vehicule de finanțare paralelă se ridică la peste 9 trilioane de dolari (9.000 de miliarde de dolari).
Numai obligațiunile guvernelor locale totalizează aproximativ 2 trilioane de dolari, iar orice neplată ar clătina sistemul financiar de 60 de trilioane de dolari al națiunii asiatice, potrivit Bloomberg.
În 2023, datoria ascunsă a acestor vehicule de finanțare a depășit pentru prima oară peste 50% din PIB-ul Chinei, arată datele FMI.
De ce contează datoria ascunsă
De mai multe luni, administrațiile locale chineze nu reușesc să treacă pe profit aceste vehicule - crescând presiunea pe guvernul de la Beijing de a interveni prin măsuri costisitoare.
Pe măsură ce datoriile se acumulează și riscul pierderilor se mărește, băncile sunt mai rezervate să acorde împrumuturi, investitorii - mai temători, iar proiectele viabile se răresc, au explicat sub protecția anonimatului mai mulți angajați din sistemul chinez pentru Bloomberg.
Drept rezultat, autoritățile locale nu reușesc să obțină încasări suficiente sau să crească finanțările pentru a-și acoperi costurile de operare a datoriei.
„Cea mai importantă variabilă care va afecta creșterea economică a Chinei în următorii doi ani va fi reușita sau eșecul restructurării datoriilor guvernamentale locale", a declarat Logan Wright, șeful cercetării pieței din China la Rhodium Group.
Până acum, Beijingul s-a abținut să intervină în acest sector, în încercarea de a încuraja autosuficiența.
Ecourile crizei imobiliare
Presiunea din acest sector reprezintă ecoul crizei de pe piața imobiliară din China, un proces care a început în 2021 și care de atunci are efecte și pe piețele globale.
„Un colaps al investițiilor guvernamentale locale ar fi comparabil cu impactul economic al crizei pe piața imobiliară", a spus Wright pentru Bloomberg.
Sectorul imobiliar enorm al Chinei reprezintă aproximativ 30% din producția totală a țării. Printre obstacolele cu care se confruntă acum sectorul imobiliar includ povara apăsătoare a datoriilor și cererea lentă de proprietăți noi. Acesta a fost un factor care a contribuit la încetinirea creșterii PIB-ului național în trimestrul al doilea, care a ajuns la 6,3%, sub prognozele de până la 7,1%.
În aceste condiții, orice turbulență care provine din imensa datorie ascunsă a Chinei ar trimite unde de șoc în economia globală, conchide Business Insider.
T.D.