Blinken cere Rusiei să spună clar că nu va invada Ucraina: Lumea îşi va aminti de acest angajament sau de refuzul de a o face

Blinken cere Rusiei să spună clar că nu va invada Ucraina: Lumea îşi va aminti de acest angajament sau de refuzul de a o face

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a cerut joi Rusiei la ONU „să renunţe la calea războiului”, descriind scenariul unui atac asupra Ucrainei pe care Washingtonul îl consideră iminent sub pretextul unui atac real sau fals cu arme chimice , potrivit AFP.

Mă aflu aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul„, a spus el la Consiliul de Securitate la New York, adăugând că i-a propus joi omologului său rus Serghei Lavrov să se întâlnească săptămâna viitoare în Europa.

"Nu am niciun dubiu în legătură cu faptul că răspunsul la declaraţiile mele de astăzi va fi reprezentat de noi negări din partea guvernului rus", a afirmat Blinken.

ADVERTISING

"Guvernul rus poate anunţa astăzi" că "Rusia nu va invada Ucraina, să o spună clar, să o spună deschis întregii lumi, şi apoi să o demonstreze retrăgându-şi soldaţii, tancurile şi avioanele în cazărmi şi hangare şi trimiţându-şi diplomaţii la masa negocierilor", a spus el.

"În zilele care ar urma, lumea îşi va aminti de acest angajament sau de refuzul de a o face", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Care este scenariul

"Informaţiile noastre arată clar" că forţele ruseşti de la frontierele Ucrainei, "inclusiv forţe terestre şi avioane, se pregătesc să lanseze un atac împotriva Ucrainei în următoarele zile", a spus secretarul de stat al SUA.

ADVERTISING

El a descris scenariul la care se aşteaptă serviciile de informaţii americane, şi anume atacuri cu "rachete şi bombe" împotriva Ucrainei, "atacuri cibernetice" asupra "instituţiilor ucrainene cheie", apoi incursiuni cu "tancuri şi soldaţi împotriva unor obiective cheie", inclusiv capitala Kiev.

Potrivit Reuters, Blinken a mai declarat că Rusia se pregăteşte să fabrice un pretext pentru o invazie în Ucraina care ar putea include un atac real sau fals cu arme chimice.

"Rusia ar putea descrie acest eveniment drept epurare etnică sau genocid", a precizat el.

ADVERTISING

Anterior joi, preşedintele american Joe Biden a atras atenţia că riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este "foarte ridicat" şi că un atac este posibil "în următoarele zile".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇