Biden, la masa B9 alături de Iohannis: Putin a făcut o greșeală. Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO! (Foto&Video)

Biden, la masa B9 alături de Iohannis: Putin a făcut o greșeală. Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO! (Foto&Video)

Preşedintele Joe Biden a promis că americanii vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO.

La Varșovia liderii ţărilor NATO din Europa Centrală şi de Est s-au reunit împreună cu liderul de la Casa Albă și Jens Stoltenberg (secretarul general al Alianţei), într-o şedinţă extraordinară a Formatului București 9 (B9), la care participă şi Klaus Iohannis.

În deschiderea reuniunii, a vorbit de la o masă rotundă şi preşedintele american, care a avut un mesaj pentru aliaţi şi altul pentru Vladimir Putin.

ADVERTISING

Joe Biden a spus că liderii B9 sunt „liniile de front” ale apărării colective a NATO, precum și „pentru libertatea democrațiilor în Europa și în întreaga lume”.

Liderul american a amintit că SUA au întărit în mod repetat asistența de securitate acordată Ucrainei și au oferit sprijin milioanelor de refugiați. "Împreună vom continua sprijinul nostru durabil pentru Ucraina, în timp ce își apără libertatea, cu statele din jurul acestei mese, oferind conducere colectivă".

E „absolut clar” că SUA vor apăra „literalmente fiecare centimetru din NATO”, a adăugat Biden.

ADVERTISING

Mesaj pentru Vladimir Putin

Pe de altă parte, Joe Biden a declarat că Vladimir Putin „a făcut o greșeală” suspendând ultimul tratat nuclear rămas în vigoare cu SUA.

În timpul discursului său de ieri despre starea națiunii, Putin a declarat că Moscova își suspendă participarea la tratatul New START din 2010. Moscova nu poate accepta inspecțiile americane ale locaţiilor sale nucleare în temeiul pactului, în timp ce Washingtonul și aliații săi NATO au declarat în mod deschis obiectivul înfrângerii Rusiei în Ucraina. Ambele camere ale parlamentului rus au votat miercuri pentru suspendarea tratatului.

ADVERTISING

În primele sale comentarii de la anunțul lui Putin, Biden a condamnat decizia Rusiei de a se retrage din acest tratat.

Participare la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9) - Varșovia

Iată şi ce a postat preşedintele Klaus Iohannis de la reuniunea B9.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇