Baronul drogurilor „El Mayo” Zambada și fiul lui „El Chapo” Guzman, arestați în Texas

Baronul drogurilor „El Mayo” Zambada și fiul lui „El Chapo” Guzman, arestați în Texas

Baronul mexican al drogurilor Ismael „El Mayo” Zambada şi fiul fostului său partener, Joaquin „El Chapo” Guzman, au fost arestaţi joi, la El Paso, Texas, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA.

Zambada este unul dintre cei mai importanţi traficanţi din istoria Mexicului şi a co-fondat cartelul de la Sinaloa cu El Chapo, care a fost extrădat în Statele Unite în 2017 şi ispăşeşte o pedeapsă pe viaţă într-o închisoare de maximă securitate.

Atât Zambada, cât şi Joaquin Guzman Lopez, fiul lui El Chapo, se confruntă cu acuzaţii multiple în SUA pentru că au transportat cantităţi uriaşe de droguri pe străzile din SUA, inclusiv fentanil, care a devenit principala cauză de deces pentru americanii între 18 şi 45 de ani.

ADVERTISING

Zambada, despre care se crede că are peste 70 de ani, şi Guzman Lopez, care în jur 30 de ani, au fost reţinuţi după ce au aterizat cu un avion privat în El Paso, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.

Guzman Lopez este unul dintre cei patru fii ai lui El Chapo - cunoscuţi sub numele de Los Chapitos sau Micii Chapos - care au moştenit fracţiunea tatălui lor din cartelul de la Sinaloa. Fratele său, Ovidio Guzman, a fost arestat anul trecut şi extrădat în Statele Unite.

În ultimii ani, cartelul de la Sinaloa a devenit cea mai mare ţintă pentru autorităţile americane, care l-au acuzat că este cel mai mare furnizor de fentanil pentru Statele Unite.

Recompense uriaşe pentru Zambada şi fiii lui El Chapo

Zambada şi Guzman Lopez se confruntă cu multiple acuzaţii în SUA „pentru că au condus operaţiunile criminale ale cartelului, inclusiv reţelele sale mortale de producere şi trafic de fentanil”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Autorităţile americane au oferit o recompensă de 15 milioane de dolari pentru capturarea lui Zambada, în timp ce pentru Guzman Lopez recompensa era de 5 milioane de dolari.

Cartelul de la Sinaloa face trafic de droguri în peste 50 de ţări şi este una dintre cele mai puternice două grupări de crimă organizată din Mexic, potrivit autorităţilor americane.

ADVERTISING

Zambada şi fiii lui El Chapo aparţin unor generaţii diferite de traficanţi, cu stiluri diferite.

Zambada este cunoscut pentru că este un narcotraficant „de modă veche”, evitând lumina reflectoarelor şi operând din umbră. Fiii lui El Chapo, dimpotrivă, au reputaţia că au atras atenţia pe măsură ce au urcat în ierarhia cartelului.

Fiii lui El Chapo sunt, de asemenea, cunoscuţi ca a fi mai violenţi decât Zambada, care este mai subtil.

Zambada şi fiii lui El Chapo au avut o relaţie agitată de când tatăl lor a fost extrădat în 2017, iar arestările lui Zambada şi Guzman Lopez pot declanşa instabilitate sau chiar violenţă în Sinaloa.

ADVERTISING

În ultimul an, autorităţile americane au lansat noi acuzaţii împotriva lui Zambada şi a fiilor lui Guzman, care se concentrează pe contrabanda de fentanil, precum şi pe fluxul de substanţe chimice precursoare către laboratoarele ilicite operate de cartelul lor criminal.

De-a lungul deceniilor, cartelul a înfiinţat lanţuri de aprovizionare sofisticate pentru a transporta droguri pe tot globul şi pentru a-şi procura substanţe chimice strict reglementate pentru baza lor din Sinaloa.

Joi, mai devreme, Reuters a publicat o investigaţie care a dezvăluit cum substanţele chimice precursoare de fentanil sunt uimitor de uşor şi ieftin de cumpărat online de la vânzătorii chinezi care livrează din uşă în uşă în America de Nord.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇