Avortul dezbină America: Care este situația în SUA și cum tratează restul lumii dreptul femeilor de a alege

Avortul dezbină America: Care este situația în SUA și cum tratează restul lumii dreptul femeilor de a alege

Decizia Curții Supreme din Statele Unite de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul „Roe v. Wade” din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină, s-a propagat în întreaga lume.

Poziționarea Curții Supreme din SUA intră în contradicție cu tendința la nivel global de ușurare a accesului la avort și plasează Statele Unite în grupul restrâns al țărilor care în ultimii ani l-au restricționat, arată CNN.

Cum este tratat avortul în Statele Unite

Decizia de vineri nu scoate avortul în afara legii, dar repune Statele Unite în situaţia în care se aflau acum 50 de ani, când fiecare stat avea libertatea de a-l autoriza sau interzice. Mai bine de jumătate din statele americane vor interzice avortul, anticipează Institutul Guttmacher.

Care este situația în prezent:

  • 26 de state au prevederi legislative care indică că intenționează să interzică avorturile.
  • 13 state dispun de legi care interzic avortul, elaborate pentru a intra în vigoare în cazul în care Curtea Supremă revenea asupra deciziei din 1973. În unele dintre aceste state legile au intrat în vigoare, în altele se vor activa după 30 de zile.
  • 9 state au interdicții care datează dinaintea cazului Roe și care ar putea fi întărite.
ADVERTISING

Carolina de Nord are o lege care interzicea avortul încă dinaintea cazului "Roe v. Wade", dar, potrivit Institutului Guttmacher, nu este clar dacă aceasta va fi implementată și când.

Țările cele mai permisive

Până vineri, Statele Unite se numărau printre cele 56 de țări în care avortul era legal, la cererea femeii însărcinate, fără nicio justificare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cele 56 de țări considerate dezvoltate de Departamentul ONU pentru Probleme Economice și Sociale, cu excepția Poloniei și a Maltei, permit avortul la cerere sau pe criterii de sănătate și socio-economice, arată Centrul pentru Drepturi Reproductive (CRR).

E foarte greu de găsit o țară dezvoltată în care avortul să nu fie permis în cazuri extreme, de pildă dacă sarcina este rezultatul violului sau al incestului. În schimb, multe dintre legile de interzicere a avortului care ar urma să intre în vigoare în SUA nu conțin asemenea excepții.

ADVERTISING

Cele mai multe țări din Uniunea Europeană, inclusiv cele din G7, permit avortul cu limită de sarcină, impuse în general la 12 săptămâni, potrivit CRR. Excepțiile după acest termen sunt permise pentru motive solide - dacă sarcina sau nașterea periclitează viața femeii.

În România, legislația prevede că este legală întreruperea de sarcină la cerere, până la 14 săptămâni. Cu toate acestea, o anchetă realizată în 2019 de platforma de investigații The Black Sea arăta că peste 30% din spitalele publice nu permit avorturile la cerere.

Vecinul din nord al Statelor Unite, Canada, se numără printre puținele țări care permit avortul în orice fază a sarcinii. Avortul e practicat în spitale și clinici private, iar în cele mai multe cazuri procedura este gratuită, costurile fiind acoperite de stat. În absența unei legi naționale a avortului, accesul la avort rămâne, însă, inegal la nivelul întregii țări.

ADVERTISING

Iar Mexicul, un al vecin al SUA, tocmai a stabilit anul trecut în unanimitatea Curții Constituționale, că interzicerea avortului este neconstituțională, decizie care are efect asupra precedentului juridic în toate cazurile din țară.

Și alte țări din regiune au început în ultimii ani să legalizeze avortul. În decembrie 2020, senatul Argentinei a permis întreruperea sarcinii până la termenul de 14 săptămâni. Columbia a luat aceeași decizie în februarie, Curtea Constituțională permițând întreruperea de sarcină până la 24 de săptămâni de sarcină. Iar Ecuadorul a făcut câțiva pași pentru eliminarea restricțiilor asupra avortului în cazurile de viol.

Cele mai restrictive state

Dintre toate țările democratice, Australia are legislația cea mai apropiată de cea americană în materie de avort. Și la Antipozi, accesul la această procedură diferă în fiecare stat sau teritoriu, în unele regiuni avortul fiind interzis. Totuși, în timp ce unele state americane au restricționat treptat acest drept, Australia a urmat direcția opusă - din 2018, avortul a fost legalizat în Queensland și New South Wales, unde e permis până la 22 de săptămâni de sarcină. South Australia a devenit anul acesta ultimul stat care a dezincriminat avortul.

În Germania avortul e permis până când sarcina ajunge la 12 săptămâni, dar femeile care vor să facă întrerupere de sarcină trebuie să urmeze o sesiune de consultare, urmată de o perioadă de așteptare de trei zile. Medicii care dau detalii despre întreruperea de sarcină sunt anchetați, întrucât orice promovare a avortului este interzisă.

Japonia, la fel ca alte state, precum Finlanda sau India, permit întreruperile de sarcină în caz de viol sau de periclitare a sănătății femeii, dar și pe baza unor criterii socio-economice mai largi.

În ultima perioadă, restricționarea avortului a fost observată în țările conservatoare, cu regimurile autoritare și populiste. În Europa, cel mai notabil exemplu este Polonia, unde avortul a fost interzis anul trecut. Excepțiile sunt admise doar în caz de viol sau dacă sarcina amenință viața mamei. Decizia guvernului a stârnit ample proteste în orașele liberale din Polonia.

Slovacia s-a aflat pe punctul de a urma tendința Poloniei, dar în ultimii doi ani parlamentul a respins mai multe propuneri legislative de interzicere a avortului.

În Italia sunt tot mai folosite „clauza de conștiință" sau „obiecțiile de conștiință" care le permit cadrelor medicale să refuze practicarea avortului pe motive de obiecții morale, potrivit Human Rights Watch (HRW).

În America Latină și în Caraibe, prevederile sunt în general stricte. În Brazilia, procedura e ilegală, cu excepția unor situații precum malformațiile fătului sau cazurile de viol. Femeile care fac avort ilegal pot primi până la trei de închisoare.

În Nicaragua și El Salvador, avortul e interzis în orice situația și se pedepsește cu închisoarea până la 40 de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇