Atacurile dintre Israel și organizaţiile din Fâşia Gaza continuă. Este cea mai gravă confruntare din mai 2021 - UPDATE 15 morți și sute de răniți

Atacurile dintre Israel și organizaţiile din Fâşia Gaza continuă. Este cea mai gravă confruntare din mai 2021 - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> 15 morți și sute de răniți

Forţele israeliene au continuat să bombardeze Fâşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sâmbătă, cel mai grav acces de violenţă locală de la un scurt război de anul trecut, comentează AFP.

La finalul zilei, bilanţul bombardamentelor israeliene a ajuns la 15 morţi în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, iar sute de rachete au fost lansate spre teritoriul israelian, 21 de persoane fiind spitalizate, informează cotidianul The Times of Israel, citat de Mediafax.

În ultimele 24 de ore, gruparea Jihadul Islamic a lansat aproximativ 400 de rachete şi obuze de mortieră spre teritoriul israelian. Sâmbătă după-amiază, patru rachete au ajuns în zona oraşului Tel Aviv, dar au fost interceptate.

ADVERTISING

Serviciul de intervenţii medicale Magen David Adom a anunţat că 21 de persoane au fost spitalizate în Israel. Două persoane au fost rănite de fragmente de rachete, 13 s-au accidentat în timp ce fugeau spre adăposturile antiaeriene, iar şase au fost în stare de şoc. Numeroase alte persoane sunt în stare de şoc ori s-au accidentat în timp ce fugeau spre adăposturi, dar nu au necesitat spitalizare. Rachetele au fost lansate spre oraşele Ashdod, Sderot, Ashkelon, Holon şi Yavne, precum şi spre comunităţile Bat Yam şi Rishon Lezion, suburbii ale oraşului Tel Aviv.

În Fâşia Gaza, bilanţul operaţiunilor militare israeliene a ajuns la 15 morţi, iar alte 125 de persoane au fost rănite. Printre victime se numără un copil în vârstă de cinci ani. În operaţiuni a fost asasinat și un lider al filialei locale a organizaţiei Jihadul Islamic, Tayseer Jabari.

ADVERTISING

Cea mai gravă confruntare din mai 2021

Este cea mai gravă confruntare între statul evreu şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza de la războiul de unsprezece zile din mai 2021, care a făcut 260 de morţi de partea palestiniană, printre care combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale, informează Agerpres.

Brigăzile Al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, au spus că au lansat vineri "peste 100 de rachete" spre teritoriul israelian ca "prim răspuns" la atacurile israeliene care l-au ucis unul dintre liderii grupării, Taysir al-Jabari.

În Israel, sirenele de alarmă continuă să sune în localităţile din sud, dar nu au fost identificate victime sau pagube în urma tirului de rachete, a informat armata.

ADVERTISING

Au fost raportate 70 de proiectile trase dinspre Fâşia Gaza, dintre care 11 au aterizat în interiorul enclavei palestiniene aflate sub blocada israeliană. Restul rachetelor au fost interceptate de scutul antirachetă israelian sau au căzut în zone nelocuite din Israel.

Egiptul intervine pentru o mediere

Egiptul, un intermediar istoric între Israel şi grupurile armate din Fâşia Gaza, depune eforturi să stabilească o mediere şi ar putea primi sâmbătă o delegaţie a Jihadului Islamic, au indicat pentru AFP responsabili egipteni la Gaza. Diplomaţia egipteană anunţase anterior că poartă discuţii "susţinute pentru a calma situaţia şi a salva vieţile şi bunurile".

Statul evreu a prezentat aceste raiduri ca pe un "atac preventiv" împotriva Jihadului Islamic, la câteva zile după arestarea unui lider al organizaţiei din Cisiordania ocupată care a stârnit temeri de acţiuni ca represalii, a afirmat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Richard Hecht.

"Israelul a efectuat o operaţiune de antiterorism precisă împotriva unei ameninţări imediate", a declarat prim-ministrul israelian, Yair Lapid, la televiziune. "Jihadul Islamic este un mandatar iranian care vrea să distrugă statul Israel şi să omoare israelieni nevinovaţi. (…) Vom face tot ce este necesar pentru a ne apăra poporul", a adăugat el.

Prima salvă de lovituri a vizat în special o zonă rezidenţială din centrul oraşului Gaza.

Corespondenţi ai AFP au văzut răniţi evacuaţi de serviciile de urgenţă, pompieri acţionând pentru stingerea incendiilor şi locuitori înghesuindu-se în adăposturi.

Smoke rises in Gaza City after Israel airstrike

Jihadul Islamic, o organizaţie considerată teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană, a acuzat statul evreu că "a declanşat un război".

"Inamicul sionist a început această agresiune şi trebuie să se aştepte să luptăm fără încetare", a declarat secretarul său general, Ziad al-Nakhala, într-un interviu acordat televiziunii libaneze Al Mayadeen, la Teheran, capitala Iranului.

În ultimele zile, Israelul a desfăşurat întăriri în apropierea enclavei cu 2,3 milioane de locuitori, guvernată de islamiştii din Hamas şi unde Jihadul Islamic este bine implantat. Drumurile au fost blocate, iar trenurile anulate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇