Forțele israeliene au lovit Fâșia Gaza, grupuri islamiste au ripostat. Peste 10 morți, SUA îndeamnă la calm

Forțele israeliene au lovit Fâșia Gaza, grupuri islamiste au ripostat. Peste 10 morți, SUA îndeamnă la calm

Forţele israeliene au lovit ţinte din Fâşia Gaza, a anunţat, vineri, armata israeliană, după zile întregi de tensiune în urma arestării unui lider militant palestinian. Vineri seara, grupuri islamiste din Fâşia Gaza au lansat zeci de rachete spre sudul şi centrul Israelului. Atacul s-a soldat cu morți şi a fost declarată stare de urgenţă, relatează Reuters. SUA au îndemnat la calm.

Atacul Israelului, soldat cu 10 morți și zeci de răniți

”Armata israeliană lanseaza atacuri în prezent în Fâşia Gaza. O situaţie specială a fost declarată pe frontul intern israelian”, a precizat armata într-un comunicat.

ADVERTISING

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza a declarat că au fost înregistrate o serie de victime şi a fost declarată starea de urgenţă.

Este vorba de cel puţin zece persoane ucise, inclusiv un lider al grupului fundamentalist Jihadul Islamic și numeroase altele rănite. Printre victime se numără un copil în vârstă de cinci ani.

De asemenea, printre cei uciți se află un lider al filialei locale a organizaţiei Jihadul Islamic, Tayseer Jabari, informează cotidianul The Times of Israel. Jabari era responsabil de operaţiunile grupului islamist în partea de nord a Fâşiei Gaza.

Alte 55 de persoane au fost rănite.

Imaginile de la televizor au arătat fum negru ridicându-se de pe acoperişul unei clădiri din Fâşia Gaza.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat vehement bombardamentele şi a cerut intervenţia comunităţii internaţionale.

ADVERTISING

"Preşedintele palestinian cere comunităţii internaţionale să forţeze Israelul să oprească agresiunea împotriva poporului nostru oriunde, inclusiv în Fâşia Gaza, şi să furnizeze protecţie internaţională", spune Preşedinţia Autorităţii Palestiniene.

Grupuri islamiste au răspuns cu zeci de rachete către Israel

Vineri seara, grupuri islamiste din Fâşia Gaza au lansat zeci de rachete spre sudul şi centrul Israelului, ca reacţie la operaţiunea militară israeliană împotriva grupului fundamentalist Jihadul Islamic, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate israeliene.

Rachetele au fost lansate spre oraşele Ashdod, Sderot, Ashkelon, Holon şi Yavne, precum şi spre comunităţile Bat Yam şi Rishon Lezion, suburbii ale oraşului Tel Aviv, conform cotidianului Haaretz şi site-ului Ynetnews.com.

ADVERTISING

Armata israeliană a activat sistemele antiaeriene, inclusiv instalaţiile antibalistice Domul de Fier, pentru interceptarea rachetelor lansate din Fâşia Gaza. Cele mai multe rachete au fost interceptate şi nu au fost semnalate victime. O rachetă a lovit o casă din oraşul Ashkelon, situat în sudul Israelului, dar nu a fost rănită nicio persoană.

Pe fondul amplificării confruntărilor, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a ordonat convocarea a 25.000 de rezervişti. Guvernul israelian a anunţat că operaţiunea militară vizează poziţii ale grupului islamist Jihadul Islamic.

Statele Unite consideră că Israelul are dreptul să se apere, dar lansează un apel la calm

În conflict a intervenit și SUA. Israelul are dreptul să îşi asigure apărarea, a transmis vineri seară Administraţia de la Washington, dar Statele Unite au iniţiat contacte diplomatice şi îndeamnă părţile să revină la calm.

"Statele Unite cred cu fermitate că Israelul are dreptul să se apere. Avem contacte cu diverse părţi şi îndemnăm toate părţile să revină la calm", a declarat ambasadorul american în Israel, Thomas Nides, citat de cotidianul The Times of Israel.

Context

Atacurile au fost efectuate după ce Israelul l-a arestat pe Bassam al-Saadi, un lider important al grupării Jihadului Islamic Palestinian, în timpul unui raid în oraşul ocupat Jenin din Cisiordania, la începutul acestei săptămâni.

Ulterior, armata israeliană a închis toate punctele de trecere din Gaza şi unele drumuri din apropiere din cauza temerilor referitoare la eventuale atacuri organizate drept represalii din partea grupului, care are un bastion în Gaza.

”Inamicul a început un război împotriva poporului nostru şi împotriva noastră şi ne vom apăra pe noi înşine şi pe poporul nostru”, a anunţat gruparea Jihadul Islamic într-un comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇