Atacul final. Netanyahu vrea să evacueze ultima zonă unde s-au refugiat locuitorii din Gaza. Borrell: Consecințele ar fi catastrofale

Atacul final. Netanyahu vrea să evacueze ultima zonă unde s-au refugiat locuitorii din Gaza. Borrell: Consecințele ar fi catastrofale

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să elaboreze un dublu plan de evacuare a civililor din Rafah – ultima zonă în care şi-au găsit refugiu locuitorii din Gaza – şi de înfrângere a batalioanelor Hamas rămase. ONU a atras atenția că o astfel de mișcare nu va face decât să agraveze tragedia din Gaza, în timp ce șeful diplomației europene, Joseph Borrell, consideră că planul este alarmant și ar avea consecințe catastrofale.

„Este imposibil de atins obiectivul de război de eliminare a Hamas lăsând patru batalioane Hamas în Rafah”, a precizat biroul premierului într-un comunicat, citat de Sky News.

ADVERTISING

"Pe de altă parte, este clar că o operaţiune masivă în Rafah necesită evacuarea populaţiei civile din zonele de luptă. Acesta este motivul pentru care premierul a ordonat IDF şi instituţiei de apărare să prezinte cabinetului un plan dublu, atât pentru evacuarea populaţiei, cât şi pentru lichidarea batalioanelor”, se mai arată în comunicat.

Se estimează că peste 1,3 milioane de palestinieni sunt refugiaţi în zona Rafah, după ce IDF a emis avertismente de evacuare din nordul Fâşiei Gaza şi din alte zone din Fâşie, pe fondul ofensivei sale terestre împotriva Hamas.

ADVERTISING

ONU: Va agrava tragedia fără sfârșit

Orice ofensivă de amploare a armatei israeliene la Rafah, ultimul refugiu al refugiaţilor de război din interiorul Fâşiei Gaza, va ''agrava tragedia fără sfârşit'' care are loc aici, a atenţionat vineri și agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), transmite AFP.

Situaţia este "foarte îngrijorătoare", cu "o intensificare a operaţiunilor şi bombardamentelor" care "se apropie", a explicat şeful agenţiei, Philippe Lazzarini, într-o conferinţă de presă la Ierusalim.

ADVERTISING

"Orice operaţiune militară de mare amploare în mijlocul acestei populaţii nu ar face decât să agraveze tragedia fără sfârşit care are loc", a adăugat acesta.

Joi au avut loc bombardamente aeriene în apropiere de sediul UNRWA din Rafah, intensificând tensiunile şi teama din rândul oamenilor.

 Un plan alarmant

Planul israelian de ofensivă la Rafah, ultimul refugiu pentru civilii strămutaţi din cauza războiului din Fâşia Gaza, este "alarmant", a declarat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

„Informaţiile despre o ofensivă militară israeliană asupra Rafah sunt alarmante", a indicat Borrell pe platforma X.

"Acest lucru ar avea consecinţe catastrofale, agravând o situaţie umanitară deja dezastruoasă şi un bilanţ al victimelor în rândul civililor insuportabil", a adăugat responsabilul UE.

"Circa 1,4 milioane de palestinieni se află în prezent la Rafah, fără un loc sigur unde să meargă şi se confruntă cu foametea", a menţionat Josep Borrell.

Ofensiva israeliană anti-Hamas s-a soldat până acum cu 27.940 de morţi în teritoriul palestinian, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, potrivit celui mai nou bilanţ anunţat de Ministerul sănătăţii al mişcării palestiniene islamiste, informează Agerpres.

Comandourile Hamas, care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007, au ucis pe 7 octombrie anul trecut peste 1.160 de persoane în asaltul din sudul Israelului, în majoritate civili.

De asemenea, potrivit Israelului, 132 de ostatici se află în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 29 nu ar mai fi în viaţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇