Premierul israelian Netanyahu a respins, miercuri, termenii unei încetări a focului propusă de Hamas afirmând că „victoria totală” în Gaza este posibilă în câteva luni.
Premierul israelian a declarat, într-o conferinţă de presă, că Forţele de Apărare Israeliene (IDF) lucrează sistematic şi vor atinge toate obiectivele războiului: eliberarea tuturor ostaticilor şi eliminarea Hamas. El a subliniat că realizările IDF au fost „fără precedent”.
"Nu ne întoarcem până nu câştigăm", a anunţat el. "Aş dori să subliniez încă o dată - nu există altă soluţie decât victoria completă şi decisivă", a adăugat premierul israelian.
"Suntem pe drumul spre o victorie completă. Victoria este la îndemână", a declarat el, estimând că războiul va fi câştigat în "câteva luni" şi nu în ani sau decenii.
Referindu-se pentru prima dată în mod public la condiţiile Hamas pentru un nou acord privind ostaticii, Netanyahu a declarat: "Cedarea la cererile iluzorii ale Hamas, pe care tocmai le-am auzit, nu numai că nu ar duce la eliberarea ostaticilor, dar nu ar face decât să invite la un măcel suplimentar; ar invita la un dezastru pentru Israel pe care niciun cetăţean israelian nu şi-l doreşte".
"Ziua de după este ziua de după Hamas", a adăugat el, spunând doar că Israelul trebuie să se asigure că Gaza este demilitarizată.
Premierul a confirmat, pe de altă parte că, după Khan Younis, "principalul bastion al Hamas", armata israeliană se pregăteşte să lupte la Rafah. El spune că a ordonat IDF să opereze acolo, precum şi în cele două tabere de refugiaţi din centrul Fâşiei Gaza în conformitate cu dreptul internaţional şi cu prevederi care să le permită necombatanţilor să părăsească în siguranţă zona de război.
"Vom continua până la sfârşit", a punctat el. Dacă Hamas va supravieţui în Gaza, "va fi doar o chestiune de timp până la următorul masacru", iar axa terorii condusă de Iran se va consolida, a avertizat Netanyahu. El crede că distrugerea Hamas va trimite un mesaj către întregul Orient Mijlociu şi va permite Israelului să lărgească cercul păcii.
Netanyahu a mai spus că i-a transmis secretarului de stat american Antony Blinken, aflat miercuri în vizită, că Israelul este "la o distanţă foarte mică de victoria absolută" şi că înfrângerea Hamas va fi "victoria întregii lumi libere".
Potrivit The Times of Israel, Benjamin Netanyahu i-a criticat pe "experţi", comentatorii de televiziune şi pe cei din comunitatea internaţională care au prezis că ofensiva terestră va eşua, au avertizat în privinţa trimiterii de trupe în oraşul Gaza, au avertizat în privinţa urmăririi Hamas în spitale şi în apropierea acestora şi au spus că IDF nu ar trebui să îndrăznească să intre în tunelurile Hamas.
20.000 de luptători Hamas sunt morţi sau răniţi, adică mai mult de jumătate din forţa de luptă a Hamas, a estimat premierul israelian. El susţine că 18 din 24 de batalioane Hamas nu mai sunt funcţionale şi susţine că IDF distruge sistematic reţeaua subterană de tuneluri în care se ascunde Hamas.
În acelaşi timp, el a promis că întoarcerea ostaticilor rămâne o prioritate absolută, dând asigurări familiilor lor că nu încetează să se gândească sau să lucreze pentru eliberarea celor dragi ai lor. El susţine că "presiunea militară continuă este o condiţie esenţială pentru eliberarea ostaticilor".
Condițiile Hamas
Hamas a propus o încetare a focului în Gaza pe o durată de patru luni şi jumătate, timp în care toţi ostaticii ar fi eliberaţi, Israelul şi-ar retrage trupele din Fâşia Gaza şi s-ar ajunge la un acord privind încetarea războiului.
Oferta Hamas este un răspuns la o propunere anterioară elaborată de şefii spionajului american şi israelian şi transmisă săptămâna trecută Hamas de către mediatorii din Qatar şi Egipt.
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat propunerea cu Netanyahu după ce a sosit în Israel în urma discuţiilor cu liderii din Qatar şi Egipt, ţările care au acţionat ca mediatori. Blinken s-a întâlnit ulterior cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah.
Israelul şi-a început ofensiva militară după ce militanţii din Gaza, enclavă condusă de Hamas, au ucis 1.200 de persoane şi au luat 253 de ostatici în sudul Israelului, la 7 octombrie. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 27.585 de palestinieni au fost ucişi de atunci în represaliile israeliene, iar alte mii de persoane ar putea fi îngropate sub dărâmăturile clădirilor puse la pământ de bombardamente.
Până acum a existat un singur armistiţiu, care a durat doar o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie.
Între cele două părţi există în continuare diferenţe majore: Israelul a declarat anterior că nu îşi va retrage trupele din Gaza şi nu va pune capăt războiului până când Hamas nu va fi eliminat. Dar sursele au descris Hamas ca adoptând o nouă abordare faţă de cererea sa de lungă durată de a pune capăt războiului, propunând acum ca această chestiune să fie rezolvată în cadrul unor viitoare discuţii, mai degrabă decât ca o condiţie pentru armistiţiu.