Atacatorul lui Salman Rushdie a citit doar două pagini din Versetele satanice

Atacatorul lui Salman Rushdie a citit doar două pagini din Versetele satanice

Bărbatul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că a citit doar două pagini din romanul controversat al scriitorului, „Versetele satanice”.

Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, a pledat nevinovat la acuzațiile care i se aduc, după atacul de săptămâna trecută din New York.

Într-un interviu acordat New York Post din închisoare, atacatorul a spus că Salman Rushdie e „cineva care a atacat islamul”. Dar nu a confirmat că ar fi acţionat ca urmare a unei fatwa (ofertă de recompensă pentru asasinat) emise de Iran în anii 1980, scrie BBC.

ADVERTISING

Salman Rushdie și-a publicat faimosul și controversatul roman "Versetele satanice" în 1988, stârnind indignare în rândul unor musulmani, care au considerat conținutul său ca fiind o blasfemie. Lansarea cărții l-a determinat pe liderul iranian, ayatollahul Ruhollah Khomeini, să emită o fatwa, prin care cerea moartea scriitorului.

"Îl respect pe ayatollah. Cred că este o persoană grozavă. Asta e tot ce voi spune despre asta", a precizat acum agresorul.

Bărbatul a mai declarat ziarului că a fost „surprins” să audă că scriitorul a supraviețuit atacului.

ADVERTISING

"Nu-mi place persoana. Nu cred că este o persoană foarte bună. Nu-mi place foarte mult de el (...) Este cineva care a atacat islamul, le-a atacat convingerile, sistemele de credințe", a adăugat Matar.

Salman Rushdie a suferit leziuni la ficat și are nervii tăiați la un braț și ochi, ca urmare a atacului, dar a fost scos de pe ventilator sâmbătă. În ciuda rănilor sale, „care i-au schimbat viața”, scriitorul și-a păstrat „simțul umorului obișnuit și sfidător”, a transmis familia sa.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇