Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, la New York. Primele informații despre starea de sănătate (Video)

Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, la New York. Primele informații despre starea de sănătate (Video)

Scriitorul Salman Rushdie, care de ani de zile primește constant amenințări cu moartea, după ce a publicat „Versetele Satanice”, a fost atacat pe scenă, la New York.

El vorbea în cadrul unui eveniment al Chautauqua Institution când un bărbat a fugit pe scenă și, din declarațiile martorilor, l-a înjunghiat, potrivit BBC. Inițial nu a fost clar dacă Rushdie a fost lovit cu pumnul sau înjunghiat, dar poliția a confirmat ulterior a doua variantă.

Atacatorul a fost imobilizat de participanții la eveniment și arestat ulterior.

ADVERTISING

Primarul din New York, Kathy Holchul, a anunțat, într-o conferință de presă, că Rushdie e în viață și a fost băgat în operație la un spital din Erie, Pennsylvania, unde a fost transportat de urgență cu elicopterul. Scriitorul a fost rănit în zona gâtului și a pieptului și a căzut pe spate încercând să se ferească de atacator.

Și cel care îl intervieva, Henry Reese, a fost rănit în zona capului, în urma busculadei create.

Născut în India, Rushdie a devenit cunoscut în 1981, cu „Copiii din miez de noapte”, roman ce s-a vândut în peste un milion de exemplare doar în Marea Britanie.

ADVERTISING

A patra lui carte, însă, „Versetele Satanice” (1988), a avut un impact atât de puternic, încât scriitorul a trebuit să se ascundă 9 ani. Romanul suprarealist a stârnit furia comunității musulmane, care îl consideră blasfemie.

A fost interzis în mai multe țări și la un an de la publicare Ayatollahul Suprem al Iranului, Khomeini, a pus o recompensă de 3 milioane de dolari pe capul lui Rushdie.

Recompensa a rămas activă și în zilele noastre, chiar dacă noua conducere a Iranului s-a dezis de decretul semnat de Khomeini. Zeci de oameni au murit în violențele izbucnite după publicarea Versetelor Satanice, inclusiv translatori însărcinați cu traducerea romanului.

ADVERTISING

Rushdie, care are și cetățenie americană și britanică, este un înflăcărat susținător al libertății de exprimare și și-a apărat scrierile în numeroase ocazii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇