Un oficial al grupării armate libaneze Hezbollah, susținută de Iran, a declarat sâmbătă că grupul nu deține informații despre atacul asupra lui Salman Rushdie.
„Nu știm nimic despre acest subiect, așa că nu vom comenta”, a declarat oficialul pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.
Hezbollah este susținută de Iran, al cărui fost lider suprem, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a pronunțat în 1988 o fatwa (edict religios), prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe Rushdie pentru blasfemie.
Presupusul atacator a fost identificat de poliție ca fiind Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, din New Jersey. Matar este de origine libaneză, iar familia sa provine din orașul Yaroun, din sudul Libanului, a declarat pentru Reuters primarul din Yaroun, Ali Tehfe.
Tehfe a spus că părinții au emigrat în Statele Unite ale Americii, iar Matar s-a născut și a crescut acolo.
Întrebat dacă Matar sau părinții săi erau afiliați sau simpatizanți Hezbollah, Tehfe a spus că nu are „niciun fel de informații" cu privire la opiniile politice ale părinților sau ale lui Matar, deoarece aceștia locuiau în străinătate.
Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost atacat pe o scenă în New York, iar acum este conectat la un ventilator și nu poate vorbi.
„Salman își va pierde probabil un ochi, nervii din braț i-au fost secționați, iar ficatul i-a fost afectat", a declarat agentul său.
Rushdie a fost înjunghiat cel puțin o dată în gât și în abdomen, au declarat autoritățile americane. El a fost transportat cu elicopterul la un spital din Erie, Pennsylvania.
Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, s-a confruntat cu amenințări cu moartea după ce în 1988 a publicat al patrulea roman al său, „Versetele satanice", despre care unii musulmani au spus că ar conține blasfemii. Romanul a fost interzis în multe țări cu populație musulmană numeroasă.