Salman Rushdie a fost scos de pe ventilator. Bărbatul care l-a înjunghiat pledează nevinovat

Salman Rushdie a fost scos de pe ventilator. Bărbatul care l-a înjunghiat pledează nevinovat

Scriitorul Salman Rushdie a fost scos de pe ventilator și poate vorbi, a anunțat agentul său, Andrew Wylie, citat de BBC. Iar bărbatul care l-a înjunghiat şi care a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor a pledat nevinovat, a anunţat avocatul său, Nathaniel Baron.

Agentul nu a dat mai multe detalii despre starea de sănătate a scriitorului, dar anterior anunțase că acesta ar putea să își piardă un ochi, că i-au fost secționați nervii de la braț și că a fost înjunghiat în zona ficatului.

De cealaltă parte, atacatorul, Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor de gradul doi şi agresiune de gradul doi.

ADVERTISING

Infracţiunile de gradul doi sunt cele care nu sunt premeditate sau planificate, ci mai degrabă comise impulsiv. Potrivit criminaaldefenselawyer.com, citat de News.ro, în astfel de cazuri pedeapsa poate fi de 5 până la 15 ani de închisoare.

După atacul de vineri, agresorul a fost plasat în detenţie fără cauţiune.

Salman Rushdie, care a fost înjunghiat pe scenă, la New York, a fost conectat la un ventilator după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen.

Autorul cărţii ''Versetele satanice'' este ţinta unei fatwa din partea Iranului de peste 30 de ani, prin care se cere asasinarea sa.

ADVERTISING

Imediat după atacul comis în cursul dimineţii pe scena unui centru cultural din Chautauqua, în nordul statului New York, Salman Rushdie a fost transportat cu elicopterul la cel mai apropiat spital, unde a fost operat de urgenţă.

Avea o recompensă de 3 milioane de dolari pe capul lui

Salman Rushdie, născut la 19 iunie 1947 la Bombay, cu două luni înainte de independenţa Indiei - crescut de o familie bogată, progresistă şi cultă de intelectuali musulmani nepracticanţi - a înflăcărat o parte din lumea musulmană cu publicarea "Versetelor satanice", ceea ce l-a determinat pe ayatollahul iranian Rouhollah Khomeini să emită o "fatwa" în 1989 prin care cerea asasinarea sa.

ADVERTISING

Ayatollahul a pus o recompensă de 3 milioane de dolari pe capul lui Rushdie.

Autorul a fost obligat să trăiască ascuns şi sub protecţia Poliţiei, mutându-se din ascunzătoare în ascunzătoare. Avea să se confrunte cu o singurătate imensă, accentuată de despărţirea de soţia sa, romanciera americană Marianne Wiggins, căreia îi sunt dedicate "Versetele...".

Trăind discret la New York, Salman Rushdie şi-a reluat o viaţă mai mult sau mai puţin normală, continuând în acelaşi timp să susţină satira şi ireverenţa în cărţile sale.

Dar fatwa nu a fost niciodată ridicată, iar mulţi dintre traducătorii cărţii sale au fost răniţi de atacuri sau chiar ucişi, cum ar fi japonezul Hitoshi Igarashi, care a fost înjunghiat de mai multe ori în 1991.

''Au trecut 30 de ani'', declara el în toamna anului 2018. "Acum totul este în regulă. Aveam 41 de ani la vremea respectivă (a fatwa), iar acum am 71 de ani. Trăim într-o lume în care preocupările se schimbă foarte repede. Acum există mult mai multe motive să ne fie frică, alţi oameni pe care să-i ucidem...".

Acest maestru al realismului magic, un om de o cultură imensă care se declară apolitic, a fost făcut cavaler de către regina Angliei în 2007, spre disperarea extremiştilor musulmani. A scris aproximativ 15 romane, povestiri pentru tineri, nuvele şi eseuri în limba engleză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇