Ziua 439. Atac masiv cu drone asupra Kievului, depozit al Crucii Roșii distrus în Odesa. Zelenski promite regimului putinist aceeași soartă ca a lui Adolf Hitler (Foto & Video)

Ziua 439. Atac masiv cu drone asupra Kievului, depozit al Crucii Roșii distrus în Odesa. Zelenski promite regimului putinist aceeași soartă ca a lui Adolf Hitler (Foto & Video)

Ziua 439 de război a adus un nou atac masiv asupra Ucrainei. Forțele ruse au lansat 60 de drone kamikaze, majoritatea asupra Kievului. Au fost lansate și rachete ce au vizat alte regiuni, una dintre țintele principale fiind Odesa.

Rușii s-au lăudat că la Odesa au distrus un depozit al forțelor Kievului, dar de fapt aparținea Crucii Roșii și era plin cu ajutoare. Există victime și la Kiev, și la Odesa, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, care le-a promis cetățenilor, în ziua care marchează sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, că răul va fi distrus, cum s-a întâmplat și acum 78 de ani.

Rămâne de văzut dacă Ziua Victoriei va fi folosită de una dintre părți ca să întețească atacurile. Cert este că simbolistica acestei zile este clar exploatată diplomatic. Astfel, la Kiev se va duce chiar şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce la Moscova, alături de Putin, vor sta 4 lideri din foste țări sovietice.

Putin se pare că i-a invitat pe toți, mai puțin pe șefele de stat din R. Moldova și Georgia. Și informația vine în ziua în care autoritățile din Transnistria au anunțat că au cerut Moscovei să suplimenteze forțele ruse în regiunea separatistă a Republicii Moldova.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Răniți la Kiev - Cel puțin 5 persoane au fost rănite după ce resturi de dronă au căzut în districtele Sviatoşinski şi Solomianski din Kiev, luni dimineaţă, a anunţat primarul Vitali Klitschko. Resturi de dronă ar fi lovit o maşină parcată şi un bloc. Autorităţile le cer localnicilor să stea în adăposturi.
  • În total, 60 de drone au fost lansate asupra Ucrainei, dintre care 36 doar asupra Kievului.
  • Incendiu în Odesa - Au fost și atacuri cu rachete. În orașul Odesa un incendiu uriaș a cuprins un depozit. O persoană a fost ucisă și 3 rănite în urma bombardamentelor asupra orașului port la Marea Neagră. Rușii s-au lăudat că au distrus depozitul forțelor armate ucrainene, însă Crucea Roșie a anunțat că îi aparținea și era plin cu ajutoare.
  • Rușii continuă atacurile - Alarmele antiaeriene au început din nou să sune în jurul orei 11:00 în mare parte din Ucraina, după explozii în Dnepropetrovsk, Harkov, Zaporojie și Herson. La ora 12:00 alarmele au sunat în toată Ucraina.
  • Copil rănit în Herson - Obuzele de artilerie rusă au rănit opt persoane, inclusiv un băiat de nouă ani, în două sate din regiunea Herson, au declarat oficialii regionali. Șase civili au fost răniți în satul Stanislav de pe malul drept al Niprului. Alți doi au fost răniți în Antonivka, la periferia orașului Herson.
  • 100.000 de ruşi morţi la Bahmut? - Aproximativ 100.000 de soldați ruși ar fi murit în bătălia de la Bahmut, susţine generalul Serghei Cherevati, care este purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Pericol nuclear - Organismul de supraveghere nucleară al Naţiunilor Unite, AIEA, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, spunând că situaţia devine "din ce în ce mai imprevizibilă", după ce Moscova a ordonat evacuarea locuitorilor din zonele ocupate de Rusia aflate în apropierea instalaţiei nucleare.
  • Atac ucrainean în Belgorod - Autoritățile ruse din Belgorod anunță că 4 cetățeni au fost răniți într-un atac al ucrainenilor.
  • Zelenski promite victoria - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat cu ocazia zilei de 8 mai, când se celebrează victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, că Rusia va fi învinsă la fel ca nazismul în 1945: „Tot vechiul rău pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins în acelaşi mod cum a fost învins nazismul. La fel cum am distrus împreună răul atunci, vom distruge împreună un rău similar acum. Acest rău, chiar dacă este azi diferit, are acelaşi scop: aservirea sau distrugerea".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Cei 4 care stau alături de Putin - La parada de Ziua Victoriei de la Moscova vor merge premierul Armeniei Nikol Paşinian, președintele Kîrgâstanului Sadîr Japarov, președintele Kazakhstanului Kassim-Jomart Tokaiev și președintele Tadjikistanului Emomali Rahmon.
  • Maia Sandu, exclusă de Putin - Putin i-a felicitat pe liderii CSI, mai puţin pe Maia Sandu și preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvil, de Ziua Victoriei: „Astăzi, datoria noastră morală este de a păstra sacre tradiţiile de prietenie şi asistenţă reciprocă lăsate moştenire de părinţii şi bunicii noştri, de a nu permite denaturarea adevărului istoric despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, precum şi justificarea naziştilor, a complicilor lor şi a moştenitorilor ideologici actual”. În cazul Moldovei și Georgiei a ținut să sublinieze că felicită popoarele, nu liderii.
  • Vânătoare de sabotori - FSB anunță că a reținut trei bărbați care plănuiau să saboteze o linie de cale ferată în regiunea Celiabinsk.
  • Tentativa de asasinat asupra lui Prilepin - Un tribunal din Nijni Novgorod a decis arestarea lui Alexander Permiakov, acuzat că a aruncat în aer mașina scriitorului naţionalist rus Zahar Prilepin.
  • Prigojin și Kadîrov vs Șoigu și Gherasimov - Institutul pentru Studiul Războiului dedică raportul de luni relației dintre şeful companiei de mercenari Wagner şi Ministerul rus al Apărării. Analiștii consideră că noile certuri arată că generalul Valeri Gherasimov, comandantul general al campaniei din Ucraina, şi ministrul Apărării Serghei Şoigu nu au capacitatea de a-i comanda pe Evgheni Prigojin şi pe liderul cecen Ramzan Kadîrov ca subordonaţi, ci trebuie să negocieze cu ei „ca şi cum ar fi colegi". Kadîrov ar fi fost fericit să îl ajute pe şeful Wagner să „şantajeze" Ministerul rus al Apărării pentru a-şi restabili poziţia în cercul de putere de la Kremlin. Este posibil ca Prigojin şi Kadîrov să-l fi constrâns pe Gherasimov să reia distribuţia de muniţie de artilerie către forţele Wagner din Bahmut, în ciuda faptului că Gherasimov a dorit să elimine acest efort de pe lista de priorităţi.
  • Rusia se confruntă cu incendii de pădure majore din cauza unui val de căldură. Într-o regiune din Siberia a fost decretată stare de urgenţă. Detalii AICI
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Acordul cerealelor e blocat - Rusia a oprit efectiv acordul privind tranzitul cerealelor la Marea Neagră, refuzând să înregistreze navele care sosesc, a declarat Ministerul Reconstrucției din Ucraina. „Federația Rusă a oprit din nou efectiv „inițiativa cerealelor”, refuzând să înregistreze navele care sosesc și să le efectueze inspecțiile. Această abordare contrazice termenii acordului actual”, a transmis ministerul.
  • Șefa CE, la Kiev de Ziua Victoriei - Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa marţi la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. E a 5-a vizită efectuată de Von der Leyen în Ucraina de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în această ţară în februarie 2022.
  • Promisiunea lui Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis Rusiei ”aceeaşi” înfrângere ca a naziştilor şi regimului putinist aceeaşi soartă ca a lui Adolf Hitler, luni, cu ocazia marcării sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial la Kiev. Occidentul marchează capitularea germană la 8 mai, însă Moscova a reţinut întotdeauna data de 9 mai, din cauza diferenţei de fus orar.
  • Palmă pentru Moscova - Delegația UE în Rusia a comemorat, în mesajul de Ziua Victoriei, memoria celor uciși în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.
  • Tensiuni în Transnistria - Autoritățile din Transnistria au cerut Rusiei să crească numărul soldaților din regiune, a dezvăluit Leonid Manakov, șeful reprezentanței la Moscova a regiunii separatiste: „Există o astfel de opțiune și este justificată având în vedere amplificarea riscurilor de securitate, inclusiv a amenințărilor teroriste”. Detalii AICI.
  • Sancțiuni pentru China - UE a propus sancționarea a 7 companii chinezești suspectate că au vândut Rusiei echipamente care pot fi folosite în scopuri militare. Un diplomat al Beijingului a avertizat Bruxelles-ul să nu facă „o astfel de greșeală”.
  • Salvatori ucraineni pregătiți în România - O primă serie de salvatori din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă (ISU) din Botoşani şi Suceava şi din Ucraina a început, luni, un stagiu de perfecţionare în comun pentru stingerea incendiilor de fond forestier - nivel II, organizat în cadrul proiectului BRIDGE - "Îmbunătăţirea nivelului de siguranţă şi securitate a populaţiei în zona transfrontalieră prin intensificarea acţiunilor comune de instruire şi cooperare în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇