Asaltul asupra Capitoliului: Trump este acuzat de tentativă de lovitură de stat

Asaltul asupra Capitoliului: Trump este acuzat de tentativă de lovitură de stat

Fostul președinte al SUA Donald Trump a orchestrat „o tentativă de lovitură de stat” prin asaltul de la Capitoliu, arată concluziile primei anchete în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie 2021.

După aproape un an de investigații, Camera Reprezentanților din SUA, condusă de democrați, a deschis joi seară comitetul de anchetă, scrie BBC.

Au fost audiați 1.000 de martori, dintre care doi copii ai fostului preşedinte, şi au fost studiate 140.000 de documente pentru a face lumină asupra faptelor şi gesturilor lui Donald Trump înainte, în timpul şi după acest eveniment.

ADVERTISING

Au fost difuzate și imagini cu mărturia fostului procuror general al SUA, Bill Barr, care spunea că afirmațiile fostului președinte potrivit cărora alegerile au fost furate sunt fără temei.

Înainte ca ancheta Camerei să fie deschisă joi seară - prima dintre cele șase audieri preconizate în această lună -, Trump a catalogat-o drept „înșelătorie politică”.

Trump a aprins fitilul acestui atac

Republicana Liz Cheney, președintele adjunct al comitetului care îl investighează pe Donald Trump, fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney, a declarat că „Trump a aprins fitilul acestui atac”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Donald Trump a convocat mulțimea, a adunat mulțimea și a aprins fitilul acestui atac”, a spus ea.

Cheney este o cunoscută adversară a lui Trump și s-a numărat printre membrii Congresului republican care au votat pentru punerea sub acuzare, după asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie.

La rândul său, Bennie Thompson, președintele comisiei, a declarat la audierea de joi că „6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat, o încercare de a răsturna guvernul”.

Imaginile video cu evenimentele din 6 ianuarie prezentate în timpul audierii și mărturia dramatică a ofițerului Caroline Edwards au amintit de suferința din acea zi.

ADVERTISING

Caroline Edwards a mărturisit că a fost numită „trădătoare” și „câine” de către participanții la asalt înainte de a fi lovită de ei și lăsată în stare de inconștiență.

„Alunecam pe sângele oamenilor”, le-a spus ofițerul Edwards parlamentarilor.

Patru persoane au murit în ziua revoltei de la Capitoliu. Peste 100 de polițiști au fost răniți. Ulterior, alți patru ofițeri s-au sinucis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇