Armata Română își cumpără peste 1.000 de blindate, cu un miliard de euro

Armata Română își cumpără peste 1.000 de blindate, cu un miliard de euro

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre privind aprobarea primei etape a programului de înzestrare a Armatei cu autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU).

Procedura aprobată are scopul de a atribui un contract multianual pentru furnizarea a 1.059 de blindate ATBTU în nouă configurații, varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde de lei fără TVA, aproximativ un miliard de euro.

ADVERTISING

Fondurile vor fi asigurate pe perioada de derulare a contractului multianual în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naționale.

"Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor, denumite în continuare ATBTU, cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru Armata României", se arată într-un comunicat al MApN.

ADVERTISING

Tot miercuri, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Militare, care va fi înaintat Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Potrivit proiectului, jurisdicţia Poliției Militare va fi aplicabilă numai asupra personalului MApN aflat în obiectivele militare sau în zonele militare restricționate, la bordul navelor sau aeronavelor, precum şi pentru protecţia instituţiei militare şi securitatea personalului și a bunurilor acesteia.

Atribuțiile Poliției Militare sunt stabilite în principal, în următoarele domenii:

  • respectarea şi menţinerea ordinii interioare şi a disciplinei militare de către personalul MApN, precum şi de către personalul militar străin participant la activităţi pe teritoriul naţional conform acordurilor şi protocoalelor semnate la nivel de stat;
  • sprijinul manevrei şi mobilităţii, al controlului şi îndrumării circulaţiei autovehiculelor şi coloanelor militare; asigurarea protecţiei personalului armatei, a securităţii obiectivelor militare şi a zonelor militare restricţionate din responsabilitatea Ministerului Apărării Naţionale, pe timp de pace;
  • cercetarea infracţiunilor săvârşite de personalul militar din Ministerul Apărării Naţionale, prin stabilirea atribuţiilor ofiţerilor care vor îndeplini, în cadrul parchetelor militare, sub conducerea și coordonarea procurorilor militari, activități specifice organelor de cercetare penală speciale.
ADVERTISING

Potrivit proiectului de act normativ înaintat Parlamentului, pe timpul stării de urgenţă, Poliţia Militară va continua să îndeplinească misiunile şi să exercite atribuţiile specifice de pe timp de pace, iar numai la solicitare, va putea îndeplini misiuni în sprijinul structurilor MAI, conform legislaţiei în vigoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇