Armata britanică nu poate opri o invazie - declarație șocantă a ministrului Apărării de la Londra

Armata britanică nu poate opri o invazie - declarație șocantă a ministrului Apărării de la Londra

Ministrul britanic al Apărării, John Healey, a făcut o remarcă îngrijorătoare pentru una dintre cele mai mari forţe NATO: Armata este atât de epuizată încât ar putea efectua „operațiuni”, dar nu ar putea împiedica un inamic să invadeze ţara.

Forțele armate ale Marii Britanii nu sunt pregătite să evite o invazie, a avertizat secretarul Apărării de la Londra, citat de The Independent.

Este cea mai gravă evaluare de până acum a capacității de apărare a Regatului Unit.

Iată ce a spus ministrul, într-o perioadă în care la Londra laburiștii încearcă să arate moștenirea îngrozitoare pe care au lăsat-o conservatorii: „Marea Britanie, la fel ca multe alte națiuni, a devenit în esență foarte calificată și gata să conducă operațiuni militare. Ceea ce nu suntem pregătiţi să facem este să luptăm. Dacă nu suntem pregătiți să luptăm, nu suntem capabili să descurajăm” un inamic care ar vrea să invadeze.

ADVERTISING

Când a devenit ministru în iulie, starea forțelor armate era „mult mai proastă, cu probleme mult mai profunde" decât se aștepta, a spus John Healey, pentru podcastul Politico’s Power Play.

Ministrul şi-a exprimat şi frustrarea față de faptul că Guvernul întârzie în stabilirea unui calendar pentru a creşte cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB, cum cere NATO.

Una dintre primele acțiuni ale guvernului laburist după câștigarea alegerilor din vară a fost lansarea unei evaluări amănunțite a stării capacităților militare ale Marii Britanii.

ADVERTISING

Premierul Keir Starmer a susţinut la acea vreme că forţele de apărare ale Marii Britanii sunt „slăbite” de 14 ani de neglijare din partea conservatorilor, promițând o „foaie de parcurs” pentru creșterea cheltuielilor de apărare ale Marii Britanii până la ținta de 2%.

Dar fostul ministru al Apărării, Ben Wallace, a condamnat abordarea laburistă. „Pentru ca forțele noastre să fie potrivite și pregătite, trebuie să continuăm o creștere constantă și anuală a bugetului pentru a ne asigura că revizuirile din ultimii câțiva ani sunt efectiv realizate”, a spus Wallace pentru The Independent.

Acesta susţine că războaiele laburiste din Irak și Afganistan au epuizat armata și „nimeni nu a început cu adevărat să o finanțeze în mod corespunzător până la mandatul" lui.

ADVERTISING

„Noul guvern se folosește de revizuire pentru a evita finanțarea și ne va readuce la vremurile întunecate ale golirii” de resurse.

După comentariile ministrului Healey, The Times scrie că șefii militari de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării împărtășesc părerea lui cum că, dacă forțele armate ar fi forțate în luptă în curând, ar putea pierde.

În februarie, parlamentarii din Comisia de Apărare au avertizat că Marea Britanie nu este suficient de pregătită să ducă un război total, în ciuda faptului că această pregătire este un factor de descurajare vital pentru adversarii.

Armata este „în mod constant suprasolicitată”, „presiunea neîncetată” exacerbează criza de recrutare şi păstrare a personalului militar, ceea ce face ca mai mulți oameni să plece din forțele armate decât cei care se angajează, a avertizat influentul grup de parlamentari.

Însă deputatul conservator James Cartlidge crede că ministrul Healy și parlamentarii „nu ar trebui să vorbească despre capacitatea forțelor armate”.

El a declarat pentru The Times că Marea Britanie are „disuasiunea supremă” în programul nuclear Trident și a angajat aproape 20.000 de militari la un exercițiu recent al NATO.

"În egală măsură, există lacune care trebuie umplute și reaprovizionate, nu în ultimul rând în ceea ce privește înlocuirea munițiilor pe care le-am oferit pe bună dreptate Ucrainei, dar și impactul unei piețe a muncii dinamice asupra retenției. Am acceptat necesitatea de a crește bugetul apărării la 2,5%, deoarece amenințarea este în creștere și natura războiului evoluează rapid.”

Revizuirea apărării de către premierul Keir Starmer va determina viitoarea poziție de apărare a Regatului Unit, capacitățile necesare și va trasa o cale pentru ca Marea Britanie să îndeplinească „angajamentul de fier” al laburiștilor de a atinge un nivel al cheltuielilor de apărare de 2,5% din PIB.

Aceasta va pune o politică „NATO pe primul loc” în centrul planurilor Regatului Unit și va fi elaborată cu contribuția aliaților, a experților și a industriei de apărare.

Revizuirea va răspunde nu doar la invazia Rusiei în Ucraina, ci și la instabilitatea din Orientul Mijlociu și la ascensiunea țărilor autoritare, mai scrie sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇