Armand Goșu, posibile scenarii: Putin înlăturat de FSB, Rusia ruptă în bucățele controlate de mafie

Armand Goșu, posibile scenarii: Putin înlăturat de FSB, Rusia ruptă în bucățele controlate de mafie

Istoricul Armand Goşu spune că este greu de imaginat un scenariu în care să se producă o schimbare a puterii la Moscova, iar după preşedintele Vladimir Putin să urmeze nişte democraţi.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei „Un an de război. Invazia Rusiei în Ucraina„, organizată de Fundaţia Academia Civică şi Fundaţia Spandugino.

„E greu de imaginat un scenariu în care se va produce o schimbare la Moscova, în care după Putin să urmeze nişte democraţi. Putin înainte de război – sau în pregătirea războiului – a distrus orice urmă de opoziţie în Rusia.

ADVERTISING

E mai probabil un scenariu în care Putin va fi de-ai săi îndepărtat de la putere - nu ştiu, i se va lua viaţa, pot fi imaginate diverse scenarii - iar singura structură în momentul acesta care poată să desfăşoare un tip de acesta de operaţiuni, un transfer de putere, e totuşi FSB.

FSB-ul care a ieşit foarte prost din acest an de război şi care şi-a pierdut influenţa şi care nu avea cum să nu îşi piardă influenţa, de vreme ce a confirmat toate elucubraţiile lui Medvedciuc şi a spus: 'Ucrainenii vă aşteaptă cu flori, numai să treceţi graniţa'.

ADVERTISING

Eu cred că, în acest moment, mai degrabă o dispută între servicii sau diversele ramuri ale FSB e cea care... Mai degrabă eu văd o tranziţie, cel puţin în prima fază, în care să fie controlată de către FSB", a precizat Goşu.

În opinia sa, în cazul în care se va ajunge la scenariul unei destrămări a federaţiei, zone întregi din aceasta riscă să ajungă să nu mai fie controlate sau să fie controlate de diverse mafii.

"Asta nu înseamnă că va reuşi această tranziţie (către altă putere - n.red.), pentru că în Rusia se acumulează prea multe. E un butoi, în care presiunea e mare. Nu poţi să dai drumul puţin la presiune, să pui dopul la loc. Când ai scăpat dopul de acolo, s-a dus tot.

Mai degrabă serviciile ar putea încerca în prima fază un transfer de putere, scoaterea lui Putin din scenă, dar asta nu înseamnă că ele vor reuşi. Mai degrabă văd un scenariu în care liderii locali - vorbesc de Buriaţia, vorbesc de Iacuţia - vor încerca să modifice structura Rusiei de federaţie.

ADVERTISING

Problema este că ei vor arunca Rusia în feudalism. Nu vă închipuiţi că, dacă se desprind aceste bucăţi, noi o să trăim mai în pace, mai liniştiţi, o să spunem: 'A, ce frumos e! Mâine mă duc poate la Baikal, să mă plimb şi eu puţin pe acolo!'. Zone întregi de pe hartă, pur şi simplu, ar putea să rămână necontrolate sau controlate de diverse mafii.

Am experienţa anilor '90 în Rusia, în care lumea vota mafia, pentru că mafia rusă din Yasenevo era preferabilă mafiei din poliţie şi din armată, căreia îi plăteai, dar nu îşi ţinea cuvântul", a spus el.

Citeşte şi interviul acordat de Armand Goşu pentru Spotmedia.ro: Cum vrea Putin să termine războiul. Mai bine spunem că racheta nu era rusească sau a trecut la 35 km, decât să escaladăm conflictul cu Rusia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇